'RIJEČKI NOVI VAL'

‘Rusi dolaze’, proročanska pjesma riječkog punk-banda VIA Viktor Kunst dobila spot nakon 40 godina

Nakon 40 godina ovaj je punkerski allegro dobio i vizualnu nadgradnju koja kombinira fotografije banda, prizore iz novovalne Rijeke osamdesetih i snimke užasa kome svjedočimo. Pjesma ‘Rusi dolaze’ nalazi se na 3CD antologiji ‘Riječki novi val’

Prije 40 godina riječki punk band VIA Viktor Kunst izazvao je veliki skandal na manifestaciji Ri Rock tijekom izvođenja pjesme ‘Rusi dolaze’. Provokativan tekst pjesme uz dodatne antikomunističke parole izazvao je reakciju milicije i oni su skočili na pozornicu te usred nastupa priveli pjevača Zvonka Lakčevića. Band je odmah došao na zao glas te je zbog tog skandala pri omladinskoj organizaciji osnovana Potkomisija za rock koja je provjeravala tekstove pjesama uoči koncerata u Rijeci. VIA Viktor Kunst opet je bio obilježen zbog teksta pjesme ‘Popodne‘, osobito zbog stiha ‘Zašto mrtvima nikad dosta slave’.

Pjesma ‘Rusi dolaze’ najpoznatija je u njihovom nevelikom repertoaru i na neki način je proročanska, kao da je predvidjela teška i tužna događanja današnjice. Upravo stoga, a kako bi poslali snažnu antiratnu poruku, članovi banda pozvali su redatelja Arsena Pavešića da napravi odgovarajući videospot. Nakon 40 godina tako je ovaj punkerski allegro dobio i vizualnu nadgradnju koja kombinira fotografije banda i snimke užasa kome svjedočimo.

VIA Viktor Kunst bio je dijelom tzv. Trećeg riječkog vala koji su još činili Umjetnici ulice, band u kome je karijeru započeo pjevač Leta 3 Zoran Prodanović Prlja, grupa Fit koja je u osamdesetima napravila veliku karijeru u regiji te Idejni nemiri, band čije se snimke mogu naći na kompilaciji ‘Rijeka – Paris – Texas’.

Neki od članova VIA Viktor Kunsta kasnije su ostvarili zanimljive karijere u drugim bandovima ili na drugim područjima. Pjevač Zvonko Lakčević ostvario je respektabilnu glumačku i redateljsku karijeru u Slovačkoj, bubnjar Zoran Štajdohar Zoff postao je lider grupe Grč, dok basist Bojan Mušćet ima dugogodišnju novinarsku karijeru, a ujedno i je i urednik reizdanja antologije ‘Riječki novi val’. Gitarist banda bio je Goran Ušljebrka, koautor knjige ‘Dan velikih valova’ o književnom časopisu Rival, a zanimljivo je kako je u prvoj postavi banda bio i Edi Jurković, autor monografije ‘Kad je život bio novi val’. Postavu zaokružuje drugi gitarist Aleksandar Grbić.

‘U samo četiri koncerta, punkerska furioznost tinejdžerskog banda eksplodirala je čudnovatom žestinom, što je početkom osamdesetih, između ostalog, prepoznato kao jasna i neposredna opasnost na tekovine socijalizma’, stoji u jednoj od bilješki u bookletu antologije ‘Riječki novi val’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari