PRIČA O OCU

Zadarska kazališna scena gostuje u HKD-u na Sušaku predstavom ”Tko je ubio mog oca”

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Posebnu ponudu mjesečnog programa Hrvatskog kulturnog doma u ožujku čini gostovanje dviju predstava zadarske kazališne scene. Prva na rasporedu je u četvrtak 10. ožujka u 20 sati, kada nastupa Marko Kasalo s monodramom Tko je ubio mog oca nastalom po tekstu Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i produkciji zadarske Drame plus.

Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana Raskrstimo s Eddyjem, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh.

Édouard Louis vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile život njegova oca pa tako i cijele njegove obitelji. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo putem obrazovanja.

Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o rodnim odijelima, seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru? Kako je to biti senzibilan, propitkivati i otkrivati svoju seksualnost u okolini koja od muškarca očekuje da se što prije ispiše iz škole, počne raditi i piti, zasnuje obitelj, na kojoj će onda moći izražavati svoj bijes i frustraciju? To se sve rekonstruira u ovoj monodrami.

Autobiografski roman Tko je ubio mog oca objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ovo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama. 

Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.

Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od predstave. Obavezno nošenje zaštitne maske.

Sljedeće zadarsko gostovanje u Rijeci zakazano je za 29. ožujka s predstavom Kredit u izvedbi HNK Zadar.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari