U Bakru ovoga ljeta nema spavanja! Margaretino leto donosi koncerte, Pomorsku bitku, Bakarske susrete i još štošta!

U Vijećnici grada Bakra održana je press konferencija povodom otvorenja Margaretinog leta, najveće ljetne manifestacije Grada Bakra

Obraćanju javnosti nazočili su gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, Diana Hajdo rukovoditeljica Kontrole kvalitete u Rafineriji nafte Rijeka kao predstavnica dugogodišnjeg generalnog sponzora manifestacije, zamjenice direktorice Turističke zajednice Grada Bakra Tanja Tomas te pročelnica Ureda Grada Maja Šepac Rožić.

Nakon uvodne riječi gradonačelnika Tomislava Klarića koji je najavio još jedno sadržajno i zanimljivo ljeto u Bakru, novinarima se je obratila zamjenica direktorice TZ Grada Bakra, Tanja Tomas:

Program u znaku velikih obljetnica

– I ove godine Margaretino leto organiziraju Grad Bakar i Turistička zajednica, a program je u znaku velikih obljetnica; 240 godina od kada je carica Marija Terezija svojom Poveljom Bakar proglasila slobodnim kraljevskim gradom i 10 godina od kada je u Bakru održana prva Pomorska bitka. U osmišljavanju manifestacija uvelike nam pomaže bogata kulturno povijesna baština Bakra, a u provedbi mnogobrojne udruge i pojedinci sa našeg područja. Ove godine program donosi izmijenjeni koncept s naglaskom na podizanje kvalitete najposjećenijih manifestacija: Šetnje kroz povijest, BIS Festa, Pomorske bitke i Bakarskih susreta.

Foto: TZ Grad Bakar

“Šetnja kroz povijest” koja je tematski u potpunosti posvećena carici Mariji održat će se 29. lipnja.

“Šetnja kroz povijest”

Posjetitelji će toga dana moći uživati u baroknoj glazbi i baroknim specijalitetima, trg Vrata postati će barokni dvorac sa kočijama, grofom i groficom od Štatenberga, a taj dan održati će se i interpretacijska tura – vodičkinja Marjeta Trkman Kravar utjeloviti će Mariju Tereziju te posjetiteljima dočarati njen lik, djelo i značaj za Bakar i Primorje. Pozivamo sve zainteresirane da taj dan dođu u Bakar, prošeću ulicama Gornjeg grada, razgledaju izložbu u katakombama, posjete suvenirnicu, poslušaju nastupe na trgovima, a nakon svečanog otvorenja slijedi koncert Damira Kedža ispred Kaštela.

Jubilarna 10. Pomorska bitka

Uz Šetnju kroz povijest zamjenica direktorice Tanja Tomas naglasila je središnje događanje Margaretinog leta; jubilarnu 10. Pomorsku bitku – dan kada u Bakarski zaljev uplovljavaju mletački jedrenjaci, a brojne povijesne postrojbe sa kopna brane grad.

Riječ je o uprizorenju povijesnog događaja kada su Mlečani posljednji put neuspjelo napali Bakar, nakon čega slijedi vatromet i fešta uz grupu Vigor i Point. U Gradskom vrtu održati će se i Mala pomorska bitka, namijenjena mlađim uzrastima gdje dječica kroz igru i zabavu na zanimljiv način saznaju nešto više o bogatoj prošlosti Bakra. Pod posebnim sponzorstvom INE u Gradskom vrtu mališane će dočekati gusarski brod na napuhavanje, potraga za blagom, razgled broda Hrvatske ratne mornarice, a sve to uz animatore i tete iz Dječjeg vrtića Bakar.

BIS Fest

Najvažnije glazbeno događanje i ove godine je legendarni BIS Fest koji će se održati 05. srpnja sa početkom u 21 sat na Žalu ribara, a o kojem je detaljnije govorila Maja Šepac Rožić, pročelnica Ureda Grada Bakra.

Festival “Bakar i serenade” osmišljen je i organiziran prvi puta 2013. godine. Ideja samog festivala je prezentacija domaćih izvođača u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Naime, izvođači koji inače izvode lagane balade, na festivalu izvode pjesme potpuno drugačijega glazbenog izričaja koje su im diktirane od strane organizatora. Ove godine, prva pjesma koju izvođači će izvesti biti će pjesma iz glazbenog opusa hrvatskog književnika i novinara Ljuba Pavešića Jamba.

Druga pjesma koju će izvođači izvesti na ovogodišnjem BIS festu biti će pjesme s Eurosonga, povodom 30 godina od pobjede grupe Riva na ovom natjecanju s pjesmom “Rock me baby”.

Prilikom ulaska na Žal ribara svatko od posjetitelja dobije tzv. fućkalicu kojom nakon svake interpretacije, publika daje svoju zvučnu ocjenu kako pjesme tako i snalaženja izvođača. Jačina zvuka mjeri se posebnim uređajem za registriranje buke koji na displayu prikazuje uspjeh određene interpretacije. Program vodi Mario Lipovšek Battifiaca, koji setove pauza i revijalnog dijela BIS-a nadopunjuje svojim skečevima.

Na ovogodišnjem BIS-u nastupaju: Lucija Rajnović, Katja Budimčić, Antonio Krištofić, Tamara Brusić, Nikola Peršić i Kokstelsi, Damir Kedžo, Voljen Grbac i Martina Majerle. Karte za festival se mogu kupiti u Turističkoj zajednici Grada Bakra, te dva sata prije početka festivala na ulazu Žala ribara.  Cijena ulaznice je 20 kuna. Na Žalu ribara ovo ljeto održati će se i koncert klape Kampanel, a legendarni Bakarski susreti donijeti će natjecateljima i publici veliku dozu adrenalina i odličnog raspoloženja koje će kulumirati uz koncert Maura Staraja i La Bande.

Okupljenima se obratila Diana Hajdo rukovoditeljica kontrole kvalitete u Rafineriji nafte Rijeka, predstavnica generalnog sponzora Margaretinog leta:

Drago mi je što smo se i ove godine okupili kako bismo najavili bogat program manifestacije Margaretino leto koja sad već nosi tradicionalni pečat. Ovo događanje će obogatiti turističku i kulturnu ponudu grada Bakra te mi je zadovoljstvo što se INA kao dugogodišnji generalni sponzor ponovno uključila i na taj način podržala promociju grada i razvoj kulture. Veseli nas svake godine vidjeti nove ideje kojima se oplemenjuje ova manifestacija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari