U nedjelju otvorenje izložbe “Festivalska Opatija: Priča o Dori”

Foto: Screenshot

Uoči Dore 2020., u nedjelju, 2. veljače 2020. s početkom u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvara se izložba „Festivalska Opatija: Priča o Dori“. 

Izložba uključuje fotografije svih pobjednika Dore, uz tekstualne podsjetnike na prošlost tog festivala kao i na festivalsku tradiciju grada Opatije.

Osim fotografija, posjetitelji će moći vidjeti i nekoliko statua Dore od različitih materijala, uključujuću premijerno i ovogodišnju, te kratku video-priču o povijesti festivala na kojem Hrvatska bira svog predstavnika na Euroviziji.

Pogledajte u Videoprilogu:

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/g7NyL_qmhJs” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen

Izložba u organizaciji Grada Opatije, Hrvatske radiotelevizije i Festivala Opatija, uz medijsko pokroviteljstvo Novog lista, ostaje otvorena do 1. ožujka 2020.

FESTIVALSKA OPATIJA: PRIČA O DORI

Kada se pogledaju fotografije svih pobjednika Dore i kada se pomisli na njihove pjesme, ali i na sve one velike zvijezde čije pjesme dan danas pjevamo, a nisu pobijedili na ovom festivalu (poput Olivera i Massima), shvatimo koliko je Dora bila značajan festival za hrvatsku popularnu glazbu i koliko je dobro da se vratila.

Festival Hrvatske radiotelevizije na kojem se bira hrvatski predstavnik za Pjesmu Eurovizije iniciran je 1993., a krajem 2018. godine, nakon sedam godina stanke, donesena je odluka o njegovom povratku. I to povratku u punom smislu jer se Dora ponovno održava u Opatiji.

Od 20 održanih Dora, njih čak 15 održano je u ovom turističkom biseru koji je uvijek imao osjećaj za glazbu. Glazba je sveprisutna u Opatiji, od uličnih (možda je čak bolje reći – obalnih) svirača, preko terasa do koncertnih dvorana. Ili onih kristalnih. Ne smijemo zaboraviti da je prvi televizijski prijenos nekog festivala odradila Televizija Zagreb prateći svojim kamerama prvo izdanje Opatije, 1958. godine, kada su pobijedili Zdenka Vučković i Ivo Robić s pjesmom Mala djevojčica (Tata, kupi mi auto).

 Festival zabavnih melodija Opatija, uz zagrebački, najstariji je takav festival u Hrvatskoj i šire, a ti festivali, baš kao poslije i Dora koja se tako nježno i logično naslonila na tu tradiciju, uvijek su bili i više od glazbe. Uvijek su bili prilika za druženje glazbenika, novinara i fanova, izmjenu ideja i kovanje planova.

To što se na Dori birao hrvatski predstavnik na Pjesmi Eurovizije, što je imalo i nacionalni naboj početkom 90-ih, samo je dodatna vrijednost, a i ona se dijelom nastavlja na tradiciju prije 1991. godine. Naime, od 1973. do 1976. pobjednik Opatije predstavljao je Jugoslaviju na Eurosongu.

Sastavni dio glazbene priče svakako je i nagrada, djelo Ivice Propadala, ta statua koja je mijenjala materijale, ali nikada svoj izraz i značaj. I statua se vratila, i Dora se vratila. A polako se vraća i dobra pjesma jednako s dobro nam poznatim kao i novim pjevačkim imenima.

Uživajte u uspomenama s pogledom na budućnost!

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari