“ZA UMRIJET OD SMIJEHA” U HKD na Sušaku stiže Teatar Rugantino s popularnom komedijom koja izaziva suze!

Riječ je o nagrađivanoj satiri koja govori o Hrvatskoj danas, a vodi nas u 2132. godinu

U koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, u subotu 2. studenog u HKD na Sušaku s početkom u 20 sati stiže crna komedija/satira ‘Za umrijet od smijeha’! U režiji Marija Kovača, s Gordanom Gadžić i Markom Torjancom u glavnim ulogama, riječ je o hrvatskoj verziji poznatog teksta Christophera Duranga.

“Oni su odlučili poludjeti kako bismo mi shvatili da nismo normalni.
Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!”

Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti.

IZ KRITIKA:

‘Sigurno je da će satirična predstava ‘Za umrijet od smijeha’ oduševljavati gledatelje. Durangov tekst adaptirao je Marko Torjanac, stvorivši nemilosrdnu i oporu kritiku našeg neuspješnog posttranzicijskog društva.’
Nina Ožegović, T portal

‘Predstava jest satirička fantazija, ali i ozbiljno promišljanje o smislu života svakog od nas, o onima koji nas drže ludima, koji nam ne daju poslove, ali nam (radikalno) propovijedaju kakav bismo život morali živjeti.’
Bojana Radović , Večernji list

‘Provokativna, intrigantna i hrabra predstava . Publika je ovo djelo ispratila pljeskom dužim od pet minuta.’
Večernji list

NAGRADE:

Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu komedije i smijeha Zlatni zub u Poreču 2018. godine
Nagrada Zlatna murva za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na Festivalu pod murvom u Skradinu 2018. godine

Christopher Durang…

…je američki dramski pisac čija djela, među ostalima, uključuju A History of the American Film (nominacija za nagradu Tony, Nagrada Best Book of a Musical, 1978), The Actor’s Nightmare, Sister Mary Ignatius Explains It All For You (Nagrada Obie award i nagrada off-Bway run 1981-83), Beyond Therapy, Baby with the Bathwater (nagrada Playwrights Horizons, 1983), The Marriage of Bette and Boo (nagrada Obie award, nagrada Dramatists Guild Hull Warriner Award), Laughing Wild(nagarda Playwrights Horizons, 1987), Durang/Durang, Sex and Longing i Betty’s Summer Vacation(nagrada Playwrights Horizons, 1999; nagrada Obie award), Mrs. Bob Cratchit’s Wild Christmas Binge, mjuzikl Adrift in Macao i druge.

Durang je također glumac. Nastupao je u njujorškoj premijeri predstave Laughing Wild i u losanđeleskoj postavi. Dobitnik je grupne nagrade Obie Award za predstavu The Marriage of Bette and Boo, a nastupao je u kabareu Chris Durang i Dawne za koji je 1996 osvojio nagradu Bistro Award.

U ranim osamdesetima on i Sigourney Weaver zajedno su napisali i nastupali u popularnoj Brecht-Weill parody za koju su oboje nominirani za nagradu Drama Desk awards za najbolje izvođače u mjuziklu.

Glumio je i u filmovima The Secret of My Success, Mr. North, The Butcher’s Wife, Housesitter, The Cowboy Way i mnogim drugima.

Diplomirao je na Harvardu i Yale School of Drama. 1995. osvojio je prestižnu trogodišnju nagradu Lila Wallace Readers Digest Writers Award te je kao dobitnik te nagrade vodio program dramskog pisanja za djecu obitelji pogođenih alkoholizmom. Godine 2000. osvojio je nagradu Sidney Kingsley Playwriting Award.

Gotovo sve njegove drame su tiskane, a od 1994. Zajedno s Marshom Norman vodi progam za dramske pisce pri školi Juilliard School u New Yorku. Član je prestižnog udruženja Dramatists Guild Council.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari