U Rijeci međunarodni studentski filmski festival, prikazat će se 45 filmova iz 20 zemalja

Foto: FB STIFF

Međunarodni studentski filmski festival u svom šestom izdanju održat će se od 17. do 20. listopada ove godine u Art-kinu u Rijeci.

U deset programskih blokova moći će se pogledati 45 filmova iz 20 zemalja svijeta, od čega će se 42 natjecati za tri nagrade – najbolji igrani, animirani i dokumentarni film.

U četiri dana festivala tema Straha će se obraditi kroz 10 programskih blokova koji će se baviti raznim temama poput melankolije, smrti, bolesti, seksualnosti, gubitka, borbe s čudovištima u nama i izvan nas, pitanjima vjere i religije, vršnjačkog nasilja i mnogih drugih. Najveći broj filmova i ove godine dolazi iz Europe,  poglavito Njemačke i Poljske dok Izrael predvodi u animacijama.

Selekciju ovogodišnjeg festivala radile su Maša Drndić, Sanja Marijanović, Marta Ban i Sendi Bakotić.

STIFF uvijek posebnu pažnju poklanja regionalnim autorima i njihovim ostvarenjima, a njihovo povezivanje i sudjelovanje u razvoju regionalne kinematografije važne su okosnice festivala. Tako ove godine iz Hrvatske dolazi šest radova, od čega su čak 4 dokumentarna filma, jedna animacija i jedan eksperimentalno-igrani film, a od regionalnih autora u konkurenciji su tri srpska naslova.

Ovogodišnja tema festivala je Strah te se STIFF ove godine pita može li se kroz filmski program raspravljati o onome čega se najviše bojimo.

Drugi dan festivala, programski blok “Levitaciju” krasi višestruko nagrađivan Proxima-B, film izuzetne kinematografije radnjom smješten isključivo u svemir. U bloku “Prasak”, trećeg dana festivala, film Jupiter, suprotno njegovom naslovu, spušta na zemlju i kroz zastrašujući prikaz religijskog fanatizma priča o tinejdžerici koja mora odlučiti hoće li pratiti svoju obitelj u fatalnoj proceduri odlaska na više postojanje na Jupiter. U istom bloku prikazuje se San Miguel autora Crisa Grisa koji stiže iz Meksika, a četvrtog dana festivala u “Ravnoteži” publika ima prilike vidjeti uvrnuti dokumentarni film Vremenski stroj Poljaka Jana Bujnowskog, duhovitu priču o usamljenom 55-godišnjem djetetu.

Na STIFF-u sudjeluje i Restartova škola dokumentarnog filma s čak tri ostvarenja u konkurenciji. Bernada Cenkovčan će se predstaviti filmom „Sretan rođendan, mama!“, dok će Nikolina Bogdanović u eksperimentalnom dokumentarcu „Mjesto odakle vam pišem pisma“ obraditi temu odlaska u inozemstvo. Ivan Grgur se obračunava s vlastitom i tuđom hipohondrijom u dokumentarcu „Sigurno mrtvi“.

Popratni program ovogodišnjeg STIFF-a čine Fearless Filmmaking, program edukacija u sklopu kojeg su organizirane tri radionice: radionica scenaristike pod vodstvom renomiranog redatelja, scenarista i profesora Giovannia Robbiana, radionica distribucije Distribuiraj to! koju vodi producentica Morana Komljenović, a dolaze i članovi BAKA Productionsa Sara Solomon i Goran Nježić kako bi polaznike uputili u mogućnosti i ograničenja nezavisne produkcije. Novitet ove godine je i izložba u suradnji s Galerijom SKC, naziva „U tren oka” na kojoj će se prikazati autorski GIF radovi međunarodnih autora. Otvorenje je 18.10. u 22 i 30 sati u Klubu Palach.

Međunarodni studentski filmski festival pokrenut je 2014. godine u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Filmaktiva s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Glavni program festivala kao i popratni program razgovora i tribina odvija se u Art-kinu. Pokrovitelji i sponzori festivala su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zaklada Kultura nova, Aura proizvodi d.o.o. , Bostler d.o.o. Klub Život i Radio Roža.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari