‘CRNA LISTA POSLODAVACA’: ‘Skida mi s plaće svaku razasutu žlicu Cedevite’: potresne priče prevarenih radnika gomilaju se na Facebooku

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Osnivači društvenomrežnih grupa i stranica izloženi su prijetnjama zbog ispovijesti frustriranih radnika, koji na internetu često otvoreno progovaraju o negativnim radnim iskustvima

Prevareni radnici svoja iskustva već neko vrijeme dijele putem organiziranih Facebook grupa i stranica koje su zamišljene upravo za objavu i upozorenja na poslodavce koji ne isplaćuju plaće, koriste rupe u zakonima i na druge načine varaju radnike. Jedna od najpopularnijih takvih grupa je Crna lista poslodavaca i djelatnika, gdje mnogi iskaljuju bijes i frustracije na pojedine poslodavce, donosi Slobodna Dalmacija.

Princip je jednostavan – zlostavljani i prevareni radnici, kao i poslodavci, javno i bez cenzure svjedoče traume i muke kroz koje su prošli, ukazuju na rupe u sustavu, te dijele pravne savjete.

S obzirom na sve veći broj nevjerojatnih svjedočenja u grupi koja broji 39 tisuća korisnika, osnivači svakodnevno dobivaju prijetnje, no, u želji da se sazna istina, oni ne odustaju.

Na stotinjak prijevara koje su doživjeli radnici ide jedna pritužba poslodavaca. A neke od tih prijevara su šokantne. “Skida mi s plaće svaku razasutu žlicu Cedevite”, požalio se jedan korisnik. Upravo su restorani i kafići na obali česta tema objava. Korisnici se tako primjerice žale da su ih poslodavci izrabljivali, kao i odbijali isplatiti dogovorene iznose plaća.

“Radila sam u restoranu, u centru grada.. Obavljala sam i poslove koji nisu bili na razini ugovora… Svako jutro mijesila sam po šest kruhova ručno, a svaki je težio barem 1,8 kg… I tako puna tri mjeseca do isteka ugovora. Naravno, prvu plaću sam dobila na jedvite jade, a ostalo nikad vidjela”, jedno je od iskustava objavljenih u Facebook grupi.

Radnici se žale i da su poslodavci prijavljivali policiji za remećenje javnog reda i mira kako bi izvukli korist, kao i katastrofalan smještaj koji su “dobili” uz posao te druge vidove bezobrazluka na koje su naišli.

“Na razgovoru vlasnik kaže da si prijavljen u Hrvatskoj na neto plaću od pet tisuća kuna, a ostatak od tisuću i pol eura na ruke. Ništa od toga kada dođete u Njemačku. Ljudi su radili za dvije tisuće i četiristo kuna za mjesec i pol. I to je sve. Ne nasjedajte, tip je muljator”, objavio je građanin.

Potresna je i priča o prevarantu koji je u dvadeset dana zeznuo petnaest radnika, a čistačice u Berlinu je preko noći izbacio, bez novca i papira, na ulicu. Najčešće ne odgovara ni dogovoreni smještaj, pa u dvosobnom stanu boravi i dvadesetak ljudi, ponekad bez kuhinje i tople vode. Sve je više i onih koji na crno uzimaju proviziju za pronalazak posla u inozemstvu, donosi Slobodna Dalmacija.

“Inspektori rada prioritetno obavljaju inspekcijske nadzore po podnescima radnika, radničkih vijeća, sindikata, poslodavaca, inspekcijskih službi. Čak 35.723 inspekcijska posla obavljena su u području radnih odnosa te 8149 inspekcijskih poslova u području zaštite na radu”, izjavljuju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Vijesti.hr
Foto: Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views