Kontakt s izvanzemaljcima: znanstvenici žele poslati poruku na planet nalik zemlji

Grupa znanstvenika odlučila je učiniti prvi korak i kontaktirati potencijalne inteligentne oblike života u svemiru

Nakon godina osluškivanja hoćemo li dobiti poruku iz svemira, grupa znanstvenika sada želi odaslati poruku izvanzemaljcima.

Organizacija METI iz San Francisca želi, do kraja 2018. godine, odaslati poruku u svemir radijskim ili laserskim signalima prema planetu nalik zemlji koji kruži u orbiti Proxime Centauri, zvijezde najbliže Suncu.

Bio bi to prvi put da je namjerno i opetovano poslana poruka u svemir, koja bi mjesecima ili godinama bila usmjerena prema istoj zvijezdi.

Projekt se ne sviđa svima. Neki znanstvenici smatraju da se radi o potencijalno opasnoj ideji, jer što ako inteligentnog života ima, ali su izvanzemaljci neprijateljski raspoloženi? Drugi upozoravaju da bismo trebali pričekati dok ne postanemo bolji u komuniciranju, jer Zemlja je mlad planet koji “još ima mnogo za naučiti”.

Postavlja se pitanje i kakvu poruku poslati? Kako piše portar Mercury News, “treba se raditi o matematičkom jeziku. Tako da bismo im mogli poslati sekvencu brojeva do deset. Ili pak atomske brojeve elemenata u periodnom sustavu, pokazujući im na taj način od čega smo napravljeni.

Iako se donedavno smatralo da su šanse da netko čuje ovakve naše poruke prilično malene, nedavno je teleskop Kepler otkrio da 2950 egzoplaneta. Većina ih je jako udaljena od nas, pa bismo i za slanje poruke prema najbližem, koji kruži oko zvijezde Proxime Centauri, na odgovor trebali čekati više od osam godina.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari