BIZARNO...

Krčki sudac odgodio ročište jer ga je ‘spopala zlovolja’ nakon pogleda na platnu listu

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hlača je dodao da zbog zlovolje nije sposoban za raspravu, ali da se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave ispuniti zahtjeve koje suci postavili na Zboru Udruge hrvatskih sudaca u Dubrovniku 31. ožujka 2023.

Sve češće među hrvatskim sucima javlja se nezadovoljstvo plaćama što je rezultiralo nevjerojatnom sudskom odlukom koju je u četvrtak, 13. travnja donio krčki sudac Anton Hlača.

Naime, Hlača je u odgodio zakazano ročište, a u rješenju je napisao da je razlog tom potezu zlovolja koja ga je obuzela kad je “primio platnu listu za mjesec ožujak 2023. godine”, piše Telegram.

Sudac Hlača trebao je 19. travnja održati ročište u sporu oko zemljišta koji je trajao više od godinu dana, a zakazao ga je za studeni ove godine što je iznenadilo sudionike postupka pa sada razmišljaju o prijavi sudca.

“Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama”, objasnio je Hlača.

Hlača je dodao da zbog zlovolje nije sposoban za raspravu, ali da se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave ispuniti zahtjeve koje suci postavili na Zboru Udruge hrvatskih sudaca u Dubrovniku 31. ožujka 2023.

Tada su zahtijevali povećanje plaća svih sudskih službenika kako bi sudovi mogli funkcionirati u skladu sa zakonom. Sudci su zahtijevali da osnovna plaća prvostupanjskih sudaca, poput suca Antona Hlače, ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, a to je oko 3000 eura neto, uključujući povećanje troškova za 50 posto.

Tražili su da plaće sudaca budu indeksirane i da se zakonom uredi platni razred, te da se riješi pitanje mirovina. Također su tražili izjednačavanje plaća drugostupanjskih sudaca sa sudcima visokih sudova.

“Tražena plaća mora biti isplaćena do 1. lipnja 2023., a cjeloviti zakon kojim će se urediti plaće, mirovine i druga materijalna prava sudaca mora biti donesen do 1. listopada 2023. godine. Inače ćemo prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu, prvostupanjski suci će raditi samo na hitnim predmetima, a drugostupanjski suci neće otpremati odluke”, upozorili su iz Udruge hrvatskih sudaca, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari