Nastavnica zvala majku da dođe na ekskurziju u Prag po pijanog sina

Majka je doputovala u 1.100 kilometara udaljeni Prag plativši oko 900 kuna povratnu kartu te još 455 kuna za sina

Majka iz Makarske, dok je njezin sin bio na ekskurziji u Pragu, dobila je poziv nastavnice koja je zatražila da dođe po svoje dijete u češku prijestolnicu, i to zbog pijanstva, donosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o svojevrsnom presedanu jer se ovakva situacija ne pamti ni u Srednjoj strukovnoj školi, o čijem se učeniku radi. Ravnatelj spomenute škole Momir Sumić rekao je da se dosad nikad zbog alkoholiziranog stanja učenika nije zvalo njihove roditelje.

Jedini slučajevi kada se zovu roditelji jest kada je ugroženo zdravstveno stanje učenika. No u ovom slučaju radi se isključivo o nestašnom ponašanju.

Zašto je makarski maturant vraćen doma, Slobodna Dalmacija pokušala je doznati od same voditeljice ekskurzije Mihaele Pear. Konkretan slučaj nije željela komentirati kazavši samo kako se odradilo sve što se trebalo i moglo sukladno zakonu. Jednak je komentar dao i ravnatelj Sumić.

U predmetnom Pravilniku o izvanučioničkoj nastavi navodi se da se učenik mora primjereno ponašati, u pojašnjenju čega je navedeno da učenik ne smije uzimati alkohol, duhanske proizvode i opijate.

“Voditeljici ekskurzije predložila sam da pričeka do jutra dok se učenik otrijezni, no ona je to odbila jer je smatrala da je takav postupak ujedno i upozorenje učenicima. Više o tome ne mogu vam reći”, rekla je prof. Nada Šimić.

U dotičnom slučaju s mladićem je u hotelu ostao nastavnik, dok su ostali išli na razgledavanje grada. U 13 sati, kada se dječak otrijeznio, u Prag je stigla njegova majka, koja je platila oko 900 kuna povratnu kartu do 1.100 kilometara udaljenog Praga te još 455 kuna za sina.

Ekskurzije predstavljaju velik stres, ističu nastavnici. “Ekskurzije su uvijek jako rizične i naporne, nije lako biti u koži profesora koji brinu o tolikom broju djece”, kazala je jedna profesorica.
Vijesti.hr
Duško Marusšić/PIXSELL

VIDEO DANA: