Planinarka preživjela srčani zastoj od šest sati! Temperatura njezina tijela pala na 18 stupnjeva

Njezin muž bojao se da je umrla nakon što se samo srušila u planinama

Britanska planinarka, čije je srce prestalo kucati na šest sati nakon što ju je prošli mjesec zahvatila mećava, svoj oporavak je opisala kao “čudo”.

”Mislio sam da je mrtva”

Audrey Schoeman (34) dobila je tešku hipotermiju i imala je srčani zastoj dok je početkom studenog pješačila španjolskim Pirinejima sa suprugom, piše Insider.

Tijekom planinarenja iznenadila ih je snježna oluja, a Schoeman se iznenada srušila. Njezin suprug Rohan uspaničio se kad joj nije uspio pronaći puls ili znak disanja, rekao je na konferenciji za novinare u petak.

“Mislio sam da je mrtva jer kad sam pokušao osjetiti njezin puls i moji prsti su također bili utrnuli, tako da nisam bila siguran jesu li problem moji prsti”, kazao je Rohan Schoeman.

Hipotermija nastaje kada je osoba izložena ekstremnoj hladnoći, a tijelo gubi toplinu brže nego što ju može stvoriti. Zbog toga se krvne žile stišču i ubrzava se metabolizam.

Najduži srčani zastoj

Spasioci su stigli nakon dva sata i otkrili da je tjelesna temperatura Audrey Schoeman pala na 18 Celzijevih stupnjeva. Odmah su je prevezli u obližnju bolnicu Vall D’Hebron u Barceloni.

Tijelo odrasle osobe trebalo bi imati prosječnu temperaturu od oko 37 stupnjeva. U bolnici su liječnici koristili specijalizirani stroj za izmjenu krvi. Njezinu krv infuzirali su kisikom i pumpali je natrag u tijelo, izvijestio je Reuters.

Liječnici su tada čekali da joj temperatura dosegne 30 Celzijevih stupnjeva prije nego što su koristili defibrilator kako bi joj srce ponovno počelo udarati, javlja Reuters. Bilo je to oko šest sati nakon što joj je srce prestalo kucati.

Bio je to najduži srčani zastoj zabilježen u Španjolskoj, potvrdili su liječnici iz bolnice Vall d’Hebron. Schoeman je puštena iz bolnice 12 dana poslije sa samo manjim problemima mobilnosti i osjetljivosti ruku.

Jedan od razloga zašto je Schoeman preživjela jesu baš niske temperature koje su joj izazvale hipotermiju, izvijestio je Reuters pozivajući se na jednog od liječnika.

Izrazito niska temperatura u planinama zaštitila je Schoemanine vitalne organe i spriječila njihovo propadanje, što joj je pomoglo preživjeti nakon što joj je srce prestalo kucati, rekao je jedan od njezinih liječnika.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari