PRIJETNJA: Znanstvenici predviđaju da će do 2050. gutanje plastike pogoditi 99 posto morskih ptica

Znanstvenici iz organizacije CSIRO Australia (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) i sa Sveučilišta Imperial College London procijenili su kolika je opasnost plastičnog otpada za morske ptice, uključujući albatrose, zovoje i pingvine.

Studija uključuje ukupno 186 vrsta morskih ptica. Rezultati su pokazali da se u skoro 60 posto svih morskih ptica može pronaći plastika u njihovim crijevima. Znanstvenici predviđaju da će do 2050. godine gutanje plastike pogoditi 99 posto morskih ptica. Također procjenjuju da je od trenutno živućih morskih ptica 90 posto već progutalo neki oblik plastike. Ptice često zamjenjuju šarene plastične dijelove s hranom ili ih progutaju slučajno što uzrokuje začepljenje crijeva, te gubljenje težine i na kraju smrt. Znanstvenici naglašavaju nužnost poboljšanja gospodarenja otpadom i navode pozitivne rezultate u Europi gdje su smanjivanjem plastičnog otpada u manje od 10 godina zabilježili pad postotka plastike u crijevima morskih ptica. (biologija.com.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari