NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ

Slučaj završio na sudu: Majka želi zadržati spermu svoje preminule transrodne kćeri da bi dobila unuče

Foto: Pexels

Louise Anderson, želi uzeti spermije svoje transrodne kćeri Ellie, kako bi dobila unuče.

Zamrznula spermu s 14 godina

Ellie, koja je živjela u škotskom gradiću Stirlingu, nenadano je preminula u srpnju u bolnici Forth Valley, nakon što se razboljela i to u dobi od samo 16 godina.

Ellie je bila transrodna i identificirala se kao žensko. S 14 godina odlučila je zalediti svoju spermu kako bi jednoga dana, ako se na to odluči mogla imati svoju biološku djecu.

Njezina majka Louise želi ispuniti želju svoje pokojne kćeri, koristeći njezinu spermu, doniranu jajnu stanicu i surogat majku. Louise je angažirala odvjetnike koji planiraju slučaj predati Sudskom vijeću u Edinburghu.

Louise je kazala da je njena kćer od rane dobi znala da je transrodna.

“Kada je postala tinejdžerica, odgodila je korištenje blokatora hormona da bi mogla sačuvati svoju spermu, a sve kako bi jednoga dana mogla imati svoju djecu. Obećala sam joj da ću, ako se njoj nešto dogodi, ostvariti da njena djeca stignu na ovaj svijet”, ispričala je Louise.

Posljednja želja

“Učinit ću sve da ispoštujem njezinu želju, ne samo zbog nje, već i zbog drugih koji se nalaze u ovoj poziciji”.

Elliena sperma zamrznuta je u Glasgow Royal Infirmary Fertility Clinic iz koje su poručili da Elliena majka ne može zadržati njezin uzorak.

Trenutni zakon o umjetnoj oplodnji u Velikoj Britaniji nalaže da, u slučaju da je Ellie imala partnera u trenutku svoje smrti, taj bi partner imao pravo da zadrži uzorak sperme. Njezina majka to pravo po zakonu nema.

Odvjetnici bi pred sudom mogli tražiti da se uzorak Elliene sperme ne uništi.

Promjena zakona

Jedan od Louisein odvjetnika, Virgil Crawford, kazao je da je ovo neobičan, zanimljiv, važan i kompleksan pravni slučaj.

“Ono što pokušavamo jest dobiti dozvolu od suda da Elliena majka dobije pravo na korištenje sperme kako bi ostvarila želju svoje kćeri, a to je da stvori njezino biološko dijete i svoje unuče”, pojasnio j Crawford.

Ako u tome ne uspiju, nadaju se da će sud objaviti da postojeći zakon zahtijeva promjenu.

David Obree, suradnik za medicinsku etiku na Sveučilištu u Edinburghu kazao je da vjeruje da je Ellien status transrodne osobe za ovaj slučaj “irelevantan”.

“Ključno je pitanje, u koju je svrhu ona namjeravala koristiti spermu? Ono što će sud morati utvrditi jest je li ona zaista pristala ili zahtijevala da njenu sperma koristi treća strana”, napomenuo je Obree.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari