BORBA S KORONAVIRUSOM

Plenković objasnio zašto Hrvatska dobiva manje cjepiva od drugih u EU; Postoje li ”tajni” dogovori među zemljama?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je u Bruxellesu kazao da je na sastancima s visokim dužnosnicima EU tražio da Europska komisija inzistira na bržoj isporuci cjepiva. 

“Hrvatska je naručila 6,8 milijuna doza zasad, spremni smo naručiti i više. A najvažnije je da ono što je naručeno dođe što prije, osobito u pogledu turističke sezone”, kazao je Plenković, pišu Vijesti.hr

Kazao je da o isporuci cjepiva Europska komisija intenzivno razgovara sa svim proizvođačima. “Prva cjepiva Johns&Johnsona trebala bi biti isporučena otprilike za mjesec dana”, kazao je Plenković i dodao da je cilj svih da se to ubrza.

“Hrvatska je dosad dobila oko 400.000 doza cjepiva, a procijepila sve skupa 300.000 ljudi, što prvom, a što drugom dozom”, rekao je.

Zašto Hrvatska dobiva manje cjepiva od drugih?

Odgovorio je i na pitanje kako to da je Hrvatska dobila, u prosjeku, manje cjepiva od drugih država EU.

“Mi smo svi naručivali cjepiva od određene kompanije. To je ovisilo o informacijama koje smo imali o tome tko će prvi biti gotov. U trenutku kada smo naručili 2,7 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, prema tada dostupnim informacijama, činilo se da će njihovo istraživanje i odobrenje cjepiva biti prvo”, kazao je Plenković i dodao da smo potom naručili Pfizer i BionTech i druga cjepiva.

“Događa se da su neke od tih kompanija odobrene i to se dostavlja, ali poteškoće nastaju u proizvodnom procesu. To su enormne količine cjepiva koje se moraju proizvesti u kratkom roku, koje očito nisu dostatne u tim farmaceutskim kompanijama”, kazao je te dodao da ćemo dobiti određene dodatne doze Pfizerovog i BioNTechovog cjepiva.

Na pitanje da je austrijski kancelar Kurz danas govorio da postoji “baza tajnih dealova između država članica i proizvođača cjepiva” i da neke države ipak dobivaju više od drugih. On je rekao da su Nizozemska i Malta dobile neusporedivo više cjepiva po glavi stanovnika nego Bugarska i Hrvatska.

“Ne bih rekao da ima nešto ispod stola”, kazao je Plenković i dodao kako je koncept nabave EU išao za tim da su svi državljani EU jednakopravni i naglasio da je sada pravi problem proizvodnje.

“Razlike se najviše odnose na to koje je cjepivo koja zemlja naručila. Ako je netko naručio više Pfizera, a oni su brži u proizvodni i isporuci, onda on dobiva više cjepiva. Ako neka druga kompanija ima problem u proizvodnom lancu, a baš ste od njih naručili više, ako oni kažu, oprostite imamo problem, kasnit ćemo tjedan, dva tri, onda taj broj varira. No, sve te razlike nisu prevelike”, kazao je Plenković te dodao da je naš cilj da se isporuka ubrza i da što više sugrađana bude procijepljeno što prije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari