'UŠLI U RAT, A NISU RAZUMJELI'

Analitičar: ‘Rusija je sada u stanju napasti NATO koliko je u stanju napasti Mars’

Twitter

Vrlo brzo vojsci Rusije dolazi trenutak kad će joj gubici preći kritičnu točku za koje strateške studije pokazuju da vojska tad prestaje biti – borbeno sposobna

Vojna analiza danas diljem zapadnih mainstream medija danas je ona Phillipsa O’Briena, profesora strateških studija sa Sveučilišta St. Andrews. BBC-ovom intervjuu prethodio je onaj dan ranije s Der Spiegela u kojem je O’Brien bio bitno slikovitiji.

Rekao je da bi nakon ovako katastrofalnih vojnih gubitaka Rusije u mjesec dana tog rata, njena vojska vrlo brzo mogla postati nesposobna za daljnju borbu:

“Željezno pravilo je da neka vojska postaje nesposobna za borbu kad pretrpi gubitke veće od 30 posto.”

Nakon te točke, kazao je, efikasnost trupa takve vojske odjednom strmoglavo pada. O’Brien je inače autor … a otkako je Vladimir Putin poslao vojsku Ruske Federacije u napad na Ukrajinu, redovito komentira što se tamo događa na svom profilu na Twitteru.

Jedan od posljednjih postova bio mu je prikaz katastrofe koju su ruske trupe pretrpjele u Hersonu.

Riječ je o prvom velikom gradu što ga je ruska vojska uspjela okupirati u ovom ratu. I premda se 2. ožujka, u trenutku kad su uspjeli protjerati iz grada ukrajinske branitelje, izgledalo da je Putinov ratni plan konačno dao neki konkretan rezultat, dogodilo se obrnuto.

“Rusi su skoro odmah pokušali pretvoriti aerodrom Herson u odskočnu dasku za svoje helikoptere. Da im je to uspjelo, to bi im bilo jako korisno. Međutim, Ukrajinci su bili svjesni opasnosti i učinili su sve kako bi uništili aerodrom”, napisao je.

Ukrajincima je to uspjelo: “Počeli su uništavati mnoštvo ruskih helikoptera u Hersonu skoro istog trenutka čim su se pojavili.”

Bila je riječ o napadu od 7. ožujka za koji su ukrajinske snage objavile da su tijekom noći uništile čak 30 helikoptera u diverzantskoj akciji. Još i desetak dana poslije Maxar Technologies uspio je satelitski snimiti prizore totalnog uništenja na aerodromu kod Hersona.

Jučer, pak, vijesti s fronta govorile su da je u području Hersona vojska Ukrajine u takvom protunapadu da taj grad više nije pod tako čvrstom kontrolom ruske vojske. Što se O’Briena tiče, već činjenica da Rusija sa svom svojom ratnom silom niti nakon mjesec dana rata nije uspjela ovladati nebom nad Ukrajinom, govori da je upitno koliko je ta vojska kadra voditi složene operacije:

“Ruske oružane snage naprosto nisu visokoučinkovita (moderna) vojska i imaju ozbiljne strukturne slabosti. Ta vojska ne zna kako bi koristila ‘dobru tehnologiju’.”

Ogroman problem ruske vojske, odavno je to jasno u tom ratu, jest organizacije njene logistike. A u velikoj, modernoj armiji to je beskrajno važno. Riječ je o ogromnom broju teškog naoružanja poput tenkova i artiljerije, o masi vojnika i za to sve neophodno je osigurati jako velike količine goriva, municije i hrane.

“Čini se da su oni u taj rat ušli a da to uopće nisu razumjeli”, smatra O’Brien.

Trenutno ukrajinska strana tvrdi da je u borbama poginulo sad već 16.000 vojnika Rusije. Objave iz Moskve navode niti desetinu tog broja. Zapad je, pak, prve izvještaje ukrajinske vojske u tom smjeru prenapuhanima, ali sad već ide prema tome da je istinita brojka bliža ukrajinskim nego ruskim tvrdnjama.

Procjene koje je posljednjih dana prenosio naš portal govorile su o oko 40.000 ruskih vojnika izbačenih iz stroja, bilo da su poginuli, ranjeni ili zarobljeni.

Kako je riječ o brojci vrlo blizu trećini gubitaka od početnih trupa koje je Kremlj poslao na Ukrajinu 24. veljače, jasno je zašto O’Brien ne predviđa da će ta vojska biti kadra još dugo voditi taj rat na toj razini.

Prije nekoliko dana naš portal je prenio objašnjenje umirovljenog američkog generala Davida Petraeusa kako to da su Ukrajinci u samo tri tjedna uspjeli ubiti čak šest visokih ruskih generala.

Rekao je da Ukrajina ima fantastične snajperiste, ali je isto tako rekao da je očito riječ o slabijoj vojsci, ali fantastično motiviranoj i istreniranoj, naspram traljavo vođenih i potpuno nemotiviranih ruskih vojnika. Petraeus, veteran koji je u Iraku neko vrijeme vodio kompletne trupe, a poslije je vodio i CIA-u, detaljno je objasnio kako to Ukrajinci skidaju ruske generale.

Jučer je poginuo i sedmi ruski general.

Srateški analitičar Michael Kofman iz Center for Naval Analyses (CNA), specijaliziran za ruske studije, bio vrlo hrabar, najblaže rečeno kad je predvidio da je (tada) Putinovoj vojsci ostalo još samo tri do najviše četiri tjedna prije nego što prestane biti borbeno sposobna, barem u većem dijelu razmjera koliko je bila do tog trenutka.

Promašena strategija, loše opskrbne linije, nikakav borbeni moral, sve to redom katastrofalno djeluje na vojsku Ruske Federacije u pokušaju provođenja planova Vladimira Putina u Ukrajini, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari