APEL GRAĐANIMA

Bolnice sve punije, liječnici očajni: ‘Odgovornost za zdravlje svakog od nas je na svima nama’

Foto: Ilustracija (Pixsell)

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat uputili su apel građanima

”Daljnje širenje epidemije ovisi o ponašanju svih građana”, ističe se u apelu koji su danas građankama i građanima uputile Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS).

U zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih povećan je šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na 1.563 novozaražena danas 22. listopada, podsjetili su HLK, HLZ i HLS.

U istom razdoblju, također podsjećaju, broj hospitaliziranih COVID-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas smješteno u bolnicama, a broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju gotovo udvostručio i danas ih je 46.

Već jučer su svi postojeći COVID-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od COVID-19. U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1.500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti COVID-19, upozoravaju HLK, HLZ i HLS.

”Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Broj zdravstvenih djelatnika i djelatnica je trenutno zadan i ograničen i nema načina da ga se u kratkom roku značajno poveća. Svima nam mora biti jasno da smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke”, ističu Komora, Zbor i Sindikat.

”Mi, hrvatski liječnici uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku. Svatko od nas i svi mi zajedno možemo svojim postupcima i ponašanjem smanjiti rast broja novozaraženih. Dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava kakvo je npr. zadesilo Lombardiju ovoga proljeća”, ističu HLK, HLZ i HLS.

”Odgovornost za zdravlje svakog od nas i naših obitelji i prijatelja je na nama, odgovornost je na svakome od nas. Daljnje širenje epidemije ovisi o našem ponašanju. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane. Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu”, zaključuje se u apelu koji potpisuju čelni ljudi Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić i Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views