Izložba „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“ na postamentima na Korzu

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“ koja je dio programskog pravca „27 susjedstava“ Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložbu su osmislili izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, te zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Izložba je dio programskog pravca „27 susjedstava“ Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i bila je postavljena na Sveučilišnom Kampusu tijekom siječnja.

U lipnju 2019. održana je međunarodna konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“ kojoj je, kao i istoimenoj izložbi, cilj potaknuti iskru novog razumijevanja ovog sukoba kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti.

Izložba nema namjeru glorificirati rat ili ponuditi ideološku interpretaciju prošlosti, već odati priznanje žrtvi pojedinaca koji su otputovali u nepoznatu zemlju kako bi obranili demokratske i humanističke vrijednosti u turbulentnom vremenu obilježenom usponom fašizma. Izložba poziva, 80 godina nakon proglašenja nacionalističke pobjede i uspostave trideset petogodišnje brutalne diktature, na promišljanje vrijednosti mira, dijaloga, tolerancije i međunarodne solidarnosti.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari