KNJIGE NA KOTAČIMA: Predstavljen novi Gradski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka

Ivo Matosic, autor vizualnog ruha bibliobusa

Danas je ispred Središnjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka/Palača Modello nakon višemjesečnog iščekivanja predstavljeno novo vozilo Gradskog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka

Predstavljanju su uz desetke građana, uglednika i vrtićke djece nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan te direktor Službe energetike Centra za proizvodnju Igor Šepić kao predstavnik glavnog sponzora INA-e.

Ravnateljica Gorana Tuškan i gradonačelnik Vojko Obersnel režu vrpcu

Ravnateljica Gorana Tuškan naglasila je da možemo biti sretni jer pred sobom vidimo rezultate angažirane zajednice te se od srca zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju projekta, posebno kroz kampanju “Pogurajmo bibliobus”.

Unutrašnjost bibliobusa

Igor Šepić je istaknuo da nam je knjiga najbolji prijatelj no ponekad nam taj prijatelj nije blizu ili dostupan što je praznina koju svakodnevno pokušava ispuniti bibliobus.

“Upravo zato ne krijem zadovoljstvo što se INA sponzorski uključila u ovaj projekt čiji knjižničari na kotačima knjigu dovoze u svaki kutak Rijeke već desetljećima, a uz novo suvremeno vozilo to će činiti još mnogo godina”, zaključio je Šepić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel dodatno se je osvrnuo na kontinuitet usluge:

“Nakon nedavnog otvaranja novog prostora Gradske knjižnice na samom Korzu, riječka biblioteka dobila je i novi bibliobus kako bi knjige i dalje bile na raspolaganju i onima kojima su, iz različitih razloga, centralna gradska knjižnica ili pak njezini ogranci, teško dostupni. Naime, Rijeka je jedna od rijetkih sredina koja održava kontinuitet bibliobusne službe već punih 46 godina i bila je prvi grad u bivšoj državi s bibliobusom i to davne 1969. godine.” Gradonačelnik je dodao i da će Grad Rijeka, kao i do sada, snositi troškove rada bibliobusa.

Bibliobus je nastao preradom IVECO Daily furgona, vozila ukupno dopuštene mase do 5,2 tona, najvećeg furgona dostupnog na tržištu s tovarnim prostorom duljine 5 metara, s motorom po novom Euro 6 standardu, a duljine 7,6 m. Police su rađene kao prilagodljive malom prostoru i za primanje što većeg broja knjiga. Za originalno likovno rješenje vanjštine bibliobusa zaslužan je riječki umjetnik Ivo Matošić.

Građani ispred Središnjeg odjela knjižnice razgledavaju bibliobus

Cijena samog vozila s PDV-om iznosila je 312 098,75 kuna, nadogradnja 276 415, a likovno uređenje 17 473,37 kuna.

Dosadašnje vozilo služilo je od 1989. godine te je postalo neadekvatno i nepouzdano za obavljanje usluge u novim gradskim okolnostima. Europski prosjek i preporuka promjene bibliobusnog vozila kažu da je rok trajanja 10 godina.

S novim vozilom promijenit će se i neki oblici usluge – uvest će se nova stajališta, posebno na mjestima do kojih dosadašnje nepraktično vozilo nije moglo, u pojedina naselja i ulice počet će stizati i u popodnevnim satima… Obujam vozila je manji s obzirom da to zahtijevaju nove potrebe, struktura i način funkcioniranja grada kao što je Rijeka 2016. godine. Od siječnja, kada krene riječkim ulicama, na raspolaganju u vozilu bit će više od 2 000 knjiga, dok cijeli fond bibliobusa čini 20 000 knjiga.

Nabava novog bibliobusnog vozila u značajnoj je mjeri i rezultat akcije “Pogurajmo bibliobus” koja se odvijala od rujna do prosinca 2014. godine, a kojom je javnost senzibilizirana za probleme bibliobusnog vozila, mogućnost ukidanja vrijedne usluge te su njome prikupljana sredstva za novo vozilo. Bibliobus su donacijama među ostalima podržali i poduzeća INA, Vertex Bs, Metronet, kao i kulturne organizacije i ustanove poput Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari