SVEČANO OBILJEŽENA DVA PRAZNIKA Obersnel: „Hrvatske ne bi bilo bez hrvatskih branitelja i boraca u 2. svjetskom ratu“

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je svečana akademija povodom Dana državnosti i Dana antifašističke borbe

Svečana akademija započela je minutom šutnje za svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i antifašističke borce u Narodnooslobodilačkoj borbi.

S ponosom i zahvalnošću za sve što su učinili za ovaj grad i ovu našu zemlju, gradonačelnik Rijeke istaknuo je kako o partizanima i narodnooslobodilačkoj borbi, o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu treba jednostavno govoriti istinu.

„Istina je da je u tim borbama bilo onih koji su krenuli krivim putem, ali to ne može i ne smije okaljati vrijednosti koje su vodile borce u 2. svjetskom ratu i hrvatske branitelje, to ne može okaljati njihovu hrabrost i žrtvu. Bez njih Hrvatske ne bi bilo,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, pritom istaknuvši kako je nepobitna činjenica da je isto kao što je pobjeda u Domovinskom ratu izvoljevana pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, tako i pobjeda u Narodnooslobodilačkom ratu izvoljevana pod vodstvom Josipa Broza Tita, što se mnogi ustručavaju reći ili čak negiraju.

„Moje je čvrsto uvjerenje da Hrvatska danas svjetonazorski klizi unatrag, da su ljudska prava opet predmet rasprave, da pričamo o građanima prvog i drugog reda. Ponovit ću pitanje koje sam postavio na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u povodu Dana grada prije nekoliko dana. Ako većina ima pravo oduzeti prava manjini, upitajte se, jeste li vi baš u svemu većina? Ima li među vama pripadnika nacionalnih manjina ili možda nekih drugih manjina? Mogu li vam se zbog toga oduzeti neka prava?

Je li u redu da svaka maturijada u zadnjih nekoliko godina završi ustaškim pozdravima dijela učenika koji zapravo ni ne znaju što to znači? Jer ih nismo naučili. Je li u redu da naši učenici imaju diskriminatorne stavove prema Romima ili Srbima? Što im kažete kad tako nešto izgovore? Ili jednostavno odšutite? To je ono što nam govori kako borba za slobodom nije završena, niti će ikada završiti, ukoliko ne poduzmemo sve što možemo kako bismo vratili razum, toleranciju, razumijevanje svojeg i poštivanje tuđeg. To je odgovornost koju imamo. Ne samo ja, ne samo političari, nego svatko od nas,“ kazao je gradonačelnik Obersnel dodajući kako se ta odgovornost Grada Rijeke vidi kako u uvođenju građanskog odgoja, tako i u provođenju investicijskog ciklusa i provođenju projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

„Danas, odajući zahvalnost svim antifašističkim borcima i hrvatskim braniteljima, pozivam Vas još jednom: nemojte šutjeti, nemojte ignorirati, reagirajte kako biste bili sigurni da ćete i Vi i Vaša djeca živjeti u humanom, otvorenom i tolerantnom društvu, društvu koje poštuje druge i drugačije, društvu koje pomaže onima koji pomoć trebaju,“ apelirao je riječki gradonačelnik Obersnel.

Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić istaknuo je kako je hrvatski antifašizam povijesna je baština čitavog hrvatskog naroda i časno ispisana stranica hrvatske povijesti.

„I hrvatski antifašisti i heroji Domovinskog rata stali su u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva. Zahvaljujući njima imamo prilike slaviti ove datume, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, uživati u blagodatima slobode i demokracije i nikome ne smijemo dozvoliti da to negira ili zloupotrebljava. Antifašizam u našem vremenu jest sinonim za obranu temeljnih ljudskih vrijednosti, prava i sloboda, tko god tvrdi drugačije negira ili svjesno manipulira povijesnim činjenicama,“ kazao je Fabijanić.

Poručio je kako se upravo u spomen na heroje obrambenog antifašističkog i Domovinskog rata moramo boriti protiv bilo kakvog oblika ekstremizma, totalitarizma i podjela u društvu, njegovati demokraciju, toleranciju i pravdu te težiti zajedništvu i miru.

U prigodnom programu nastupio je Riječki komorni zbor Val, učenica prvog razreda srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova  i pobjednica ovogodišnjeg RTL – ovog showa ”Zvjezdice” Lucija Stipanović te učenica šestog razreda OŠ Dolac Saša Lena Grozdanov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja