U Rijeci svečano dočekan novi talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Nj.E. Pierfrancesco Sacco

Erik Fabijanić , Zlatko Komadina, Pierfrancesco Sacco, Vojko Obersnel, Andrej Poropat i Davide Bradanini

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za novog veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj, Nj.E. Pierfrancesca Sacca

Sacco je u Rijeku došao po prvi puta nakon što je dužnost veleposlanika preuzeo u siječnju ove godine, a novog talijanskog veleposlanika primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, kao i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Foto: Riportal.hr/Mateo Levak

U pratnji veleposlanika, prijemu su prisustvovali njegova partnerica Laura Fernandez Serch, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini i pomoćnica konzula Ileana Jančić.

Gradonačelnik Obersnel veleposlaniku je zaželio dobrodošlicu te predstavio značaj i utjecaj Talijana i talijanske manjine na ovo područje, posebno spomenuvši autohtoni status kojeg u Rijeci uživa ova manjina, ali i brojne institucije i programe talijanske kulture, talijanske škole, medije te Talijansku dramu u HNK Ivana pl. Zajca.

Govoreći o riječkoj tituli Europske prijestolnice kulture, čiji program pod motom „Luka različitosti“ progovara o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada, Obersnel je istaknuo jaku kulturnu suradnju s talijanskim umjetnicima i kulturnjacima te pozvao Sacca da prisustvuje nekom od brojnih kulturnih događanja kroz riječku 2020. godinu. Također, gradonačelnik je veleposlanika izvijestio i o riječkom prijateljstvu s gradovima Esteom i Faenzom te suradnju s Genovom i Trstom.

Foto: Grad Rijeka

Navodeći suradnju ovog dijela Hrvatske s Italijom, župan Zlatko Komadina izdvojio je gospodarske, turističke i kulturne odnose, posebice s regijom Friuli Venezia Giulia, dok se predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić referirao na sistem obrazovanja na talijanskom jeziku koji u ovoj regiji doprinosi bogatstvu različitosti etničkih i kulturnih skupina.

Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco zahvalio je na susretu, ističući duboke i stoljetne veze zajedničke povijesti koji će služiti kao temelj daljnjeg jačanja već sad odličnih odnosa između dvije države. Sacco je kazao kako Hrvatsku i Italiju povezuju i zajednički, globalni problemi kao što su klimatske promjene, ekonomsko-socijalni problemi i problem zapošljivosti mladih, na čemu se može graditi čvršće, strateško partnerstvo u okviru Europske unije i međunarodnih inicijativa u kojima dvije države sudjeluju, najavljujući konkretne diplomatske aktivnosti vezane uz suradnju u energetici, transportu i pomorstvu.

Tijekom prijema bilo je i riječi o potencijalnom gostovanju talijanske akrobatske skupine u sklopu programa EPK, a veleposlanik je potvrdio kako će sudjelovati i na sutrašnjem Humanitarnom karnevalskom balu, kao i posjetiti nedjeljnu Međunarodnu karnevalsku povorku na kojoj nastupaju i četiri grupe iz Italije.

Nakon susreta s predstavnicima Grada Rijeke i PGŽ-a, veleposlanik Sacco susrest će se s rektoricom Sveučilišta u Rijeci Snježanom Prijić Samaržijom i predstavnicima Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta.

Foto: Riportal.hr/Mateo Levak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja