LOKALNI IZBORI

Iva Rinčić o svađi Cappellija i SDP-a PGŽ-a: “Rugala se sova sjenici”

Iva Rinčić, nezavisna kandidatkinja za županicu PGŽ-a, osvrnula se na svađu bivšeg ministra Cappellija i županijskog SDP-a o razlozima odlaska RyanAira iz Zračne luke Rijeka

„Kao osoba koja razvoj našeg kraja stavlja ispred stranačkih interesa moram reći da se polemika Cappelli – županijski SDP može svesti pod narodnu poslovicu – rugala se sova sjenici da ima veliku glavu.

Sudionike polemike očigledno treba podsjetiti na činjenicu da država i Županija (na čijem je čelu SDP), zajedno imaju 75 % vlasništva u Zračnoj luci Rijeka. Upravo je nemaran pristup vlasnika doveo do poražavajućih brojki i otužnog stanja, koje nisu posljedica aktualne zdravstvene krize. Zračna luka, zahvaljujući upravo vlasnicima (županija 20%, država 55%), propada već godinama, točnije desetljećima. Ovo medijsko prepucavanje dvaju kandidata, kojima je stranka dala sve što imaju u svojim karijerama, služi samo stvaranju privida da imamo dvije različite političke opcije.

Trenutni značaj Zračne luke Rijeka u ukupnom prometu hrvatskih zračnih luka iznosi sramotnih 1,75 posto! U pred pandemijskoj 2019. godini našu je luku koristio rekordan broj putnika, njih 200 841 (ukupni kapacitete Rijeke je 1.000.000). U isto vrijeme, Pula i Zadar bilježe četiri puta veći promet, svaka po 800 000 putnika. Zabrinjavajući je i trend: broj putnika u Zadru je u 2019. porastao za 200 000 u odnosu na godinu ranije. Znaju li sudionici polemike da smo po prometu putnika 47. od 68. zračnih luka na Balkanu, 17. od 24. na području bivše države, te 6. od 9. u Hrvatskoj (iza nas su samo Brač, Mali Lošinj i Osijek)?

“Moja su promišljanja upravo suprotna. Zalažem se za povezivanje i suradnju među institucijama – u ovom slučaju za povezivanje i suradnju svih vlasnika s ciljem ostvarivanja boljih rezultata”, kaže Iva Rinčić.

Vizija Zračne luke Rijeka zasniva se na ideji konkurentne međunarodne zračne luke s cjelogodišnjim redovitim i čarter prometom koja udovoljava modernim zahtjevima zračnog prijevoza. Radit ću na preobrazbi u zračnu luku dostupnu svim korisnicima zračnog prijevoza 0 – 24 sata, tijekom cijele godine. To je moguće postići na način da Zračna luka Rijeka dobije iskusnog koncesionara, što je i europska praksa, te da se razmotri opcija strateškog partnerstva s nekim od prijevoznika. Zajedničko djelovanje, tj. sufinanciranje prijevoznika podrazumijeva i objedinjavanje suradnje Zračne luke Rijeka, Hrvatske turističke zajednice, turističkih zajednica općina i gradova, prijevoznika, hotelijera, kampova, kao i svih drugih segmenata turističkog, ali i poslovnog sektora.

“Posve je jasno da akteri ove svađe svojim radom i rezultatima ne mogu doprinijeti razvoju Zračne luke Rijeka. Naprosto nisu zaslužili da damo povjerenje njihovim političkim opcijama na svibanjskim izborima. I Zračna luka i Županija trebaju nove politike i nove ljude koji će stvoriti nove vrijednosti i novu energiju koja pokreće i stvara. Mi građani PGŽ imamo pravo na modernu zračnu luku, kao i svaka druga razvijena regija u EU i ništa manje od toga ne prihvaćamo”, zaključila je Iva Rinčić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja