KOPERNIKANSKI OBRAT „JUTARNJEG“: Nakon uvredljivog napisa za Riječane i našeg istraživanja o raspoloženju građana, ishvalili Novu Kantridu!

„Jutarnji list“ je u tjedan dana napravio nevjerojatan urednički preokret u stavu prema projektu novog Stadiona Kantrida!

jutarnji pavičić

Pretprošlog vikenda iz pera svog uglednog kolumnista Jurice Pavičića objavili su nevjerojatno potcjenjivački napis o sada već dugogodišnjoj „lijepoj riječkoj nogomentoj priči“ (nije poznato je li Pavičić bio zanesen navijačkom strašću prema omiljenom mu splitskom klubu, ili su u pitanju neke zakulisane medijsko-“poslovne“ igre zagrebačkog nacionalnog dnevnika?!) koji je doveo u sumnju proklamirane motive investitora u Novu Kantridu (Mišković/Volpi/“Social sport“), pa čak i mogućnost da najavljeni novi Stadio Kantrida uopće bude izgrađen.

Tektonski udar na riječkom području

Napis je izazvao tektonski udar na riječkom području, a masa nezadovoljnika na društvenim mrežama kritički se osvrnula na Pavičićev negativistički tekst koji je izazvao reakciju i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji se na svojim službenim mrežnim stranicama kritički osvrnuo na Pavičićevo nepoznavanje materije o čemu smo pisali OVDJE.

SK1

Naš komentator Dalibor Iskra u svom se ciničnom i sarkastičnom, i naveliko čitanom KOMENTARU također dotakao viđenja riječke nogometne priče očima splitsko-zagrebačkog komentatora, a sve smo popratili i ANKETOM koja je na reprezentativnom uzorku od preko tisuću sudionika (što je uzorak na kojem se npr. temelje istraživanja o popularnosti političkih stranaka!) pokazala da više od četiri petine Riječana čvrsto vjeruje u najavljeni model izgradnje Nove Kantride.

I ovog vikenda, kopernikanski obrat „Jutarnjeg“: shvativši valjda da su pretjerali, što se moglo i može snažno odraziti na popularnost pa i tiražu njihovih novina na području cijele županije, objavljuju veliki napis s „prvim slikama nove riječke ljepotice“, premda su fotografije projekta novog stadiona Kantrida mjesecima i mjesecima dostupne na mrežnim stranicama projekta www.stadionkantrida.com.

Naslovnica uz bombastični naslov

U napisu kojeg potpisuje autor Goran Vugrinec novi stadion na Kantridi odjednom više nije upitni „čardak ni na nebu ni na zemlji“, već mu je posvećana i cijela naslovnica uz bombastični naslov „Želimo da dan utakmice bude obiteljski dan uz ručak, šoping i – nogomet“, a „nigerijski poduzetnik talijanskog podrijetla“ Gabriele Volpi (počasni predsjednik HNK Rijeka) nije neki mutan tip koji torbari po riječkom području za komadić zemlje na obalnom pojasu, već vlasnik 30-ak tvrtki pod holdingom Orlean Invest (pružanje logističkih usluga i rješenja za naftnu i plinsku industriju) koji između ostalog posjeduje i „jednu od pet logističkih baza za najveće svjetske igrače u eksploataciji crnog zlata“ Onne Port u Port Harcourtu, i „najveća je od pet logističkih baza Volpijeva Orlean Investa, za koju posjeduje koncesiju na 50 godina te upravlja njenim kapacitetima“.

jutarnji

Autor napisa spominje Damira Miškovića, Riječanina koji je Volpijeva desna ruka i ujedno predsjednik HNK Rijeka. „Mišković je Volpiju treći sin, kako ga u poslovnom okruženju nigerijski biznismen voli apostrofirati.“, kaže „Jutarnji“ i odjednom priznaje kako je „Volpijeva fondacija Social Sport koja se “hrani” s dva posto godišnjeg prihoda tvrtki pod holdingom Orlean Invest, nakon što je postala vlasnik HNK Rijeke, odlučila financirati i strateške projekte riječke nogometne infrastrukture, izgradnju kampa na Rujevici i novog stadiona na Kantridi zajedno s popratnim komercijalnim sadržajima, hotelom i multifunkcionalnim trgovačkim centrom.“

„Otkrića“ nakon – mjeseci i mjeseci

„Jutarnji“ je nakon nekoliko godina trajanja ovog projekta saznao i da je „za potrebe izgradnje Rujevice i novog kompleksa na Kantridi, a sve se gradi sredstvima upravo Social Sporta, osnovana nova tvrtka, Stadion Kantrida. U sklopu trening-kampa Rujevica, kompleksa koji je težak 20-ak milijuna eura, već je dovršen stadion s 5500 mjesta i odigrane su prve prvoligaške utakmice.“

Trening kamp i Stadion HNK Rijeka na Rujevici projektirao je riječki arhitekt Siniša Zdjelar, ujedno i koautor budućeg stadiona Kantrida zajedno s Ginom Zavanellom, proslavljenim talijanskim arhitektom i autorom, među ostalim, novog stadiona Juventusa. Zdjelar ističe kako „cijeli tim nastavlja s redovitim radovima na projektu, trenutno smo u procedurama dobivanja potrebne papirologije“.

sk2

Kako bi  dokraja skinuo svoje sumnje s projekta Nova Kantrida, novinar „Jutarnjeg“ dodaje kako bi „procedura oko izmjene GUP-a, što je preduvjet za gradnju stadiona, trebala trajati oko šest mjeseci, a oko izdavanja koncesije još tri mjeseca. Nakon što sva dokumentacija bude ishodovana, tvrde u Rijekinu taboru, novac za gradnju čekat će spreman. Sama bi gradnja trebala trajati od godinu i pol do dvije, što znači da bi novi stadion mogao biti gotov krajem 2017. godine, odnosno sezone 2018., kako je, uostalom, prvotno i najavljivano“, zaključuje autor teksta koji prenosi i izjavu Damira Miškovića: „Grad i ostale institucije u suradnji s nama moraju provesti zakonom propisane procedure za cijeli kompleks Stadiona Kantrida, nakon čega može krenuti gradnja. Od prvog dana ustrajni smo na tome da zajednički ostvarimo san svih Riječana i izgradimo novi kompleks stadiona na Kantridi koji će biti na ponos ne samo Rijeke, nego cijele Hrvatske i ove regije, kao što su to postali i tek izgrađeni stadion na Rujevici i nogometni kamp“.

Sve to znali smo i prije „otkrića“ Jutarnjeg, a što im je sve ovo  trebalo –najprije pljuvanje, pa hvaljenje „lijepe riječke nogometne priče“ – znaju valjda u uredništvu toga lista.

Siniša Zdjelar o projektu Nove Kantride

Siniša Zdjelar, 37-godišnji Riječanin s talijanskom diplomom iz arhitekture, kaže kako

će „unutarnji dio buduće Kantride podsjećati na stadion Juventusa u Torinu, dok će vanjski dio asocirati na Bayernovu Allianz Arenu. Njegov suradnik na projektu Nove Kantride  Zavanella predvidio je stadion za 14 tisuća gledatelja, a od posebnosti Nove Kantride ističe se krovna konstrukcija koja je, kupola bez ijednog stupa, projektirana u suradnji sa zagrebačkim fakultetom. Model za kupolu, kazao je Zdjelar „Jutarnjem“, je  testiran u tunelu vjetra u Hamburgu u Njemačkoj jer, procijenjena brzina vjetra od 180 do 200 kilometara na sat na Kantridi nije dozvolila konstrukcijsko rješenje krova koje su predložili Talijani. Izbor lokacije je zahtijevao i neka vrlo skupa rješenja. Zbog podzemnih voda oko cijelog će stadiona u prstenu biti izgrađen novi kanal koji je projektiran u suradnji s riječkim Građevinskim fakultetom. Zbog blizine mora fasada će biti paneli od cink titana, što je bolji, ali i bitno skuplji materijal od inoksa. Samo taj dio, recimo, poskupljuje projekt za milijun eura. Stijene, koje nisu održavane 50 godina, treba osigurati na zakonom propisan način. One su zamišljene kao dekor, bit će osvijetljene i izgledat će kao dio interijera. Do sada je na razna rješenja i općenito redovito projektiranje Stadion Kantrida potrošio otprilike milijun eura

Novi izgled područja oko stadiona

Prema projektu, a što je vidljivo i na fotografijama objavljenima na www.stadionkantrida.hr, cijelo će područje oko stadiona dobiti sasvim novi izgled. Uz samo more bit će izgrađena šetnica duga 300-400 metara, od plaže s istočne do lučice sa zapadne strane, jer Grad jednog dana planira napraviti šetnicu od centra do Preluka, a u prostor će biti uklopljena i zelena zona.

Popratni sadržaji osiguravaju održivost

Hotel i ugostiteljsko-trgovački centar jesu, ali kao popratni sadržaj, dio cijelog kompleksa kojim bi se trebalo osigurati održivost samog stadiona, kao i kampa na Rujevici. Kako je „Jutarnjem“ objasnio Zdjelar, „održavanje stadiona na Kantridi koštat će oko milijun eura godišnje, Rujevice još i više, a općepoznata je stvar da nigdje u svijetu to nije moguće isključivo prodajom ulaznica. Hotel sa 120 soba, od 250 do 300 ležajeva, na području velikom 15.000 četvornih metara s plažom i najvjerojatnije četiri zvjezdice, uz jednu specifičnost vezanu uz sport, a to je rehabilitacijski centar u kojem će vrhunski liječnici biti dostupni i onima koji nisu profesionalni sportaši ili nogometaši Rijeke, te komercijalni centar veličine 28.000 četvornih metara u kojem će biti kafići, restorani, sportske trgovine i slični sadržaji, predviđeni su zbog postizanja samoodrživosti cijelog kompleksa. Nastoji se privući investitora koji će uložiti u šoping-centar vrhunskih brendova, poput outleta u regiji, koji će ne samo podići kvalitetu sadržaja u gradu, nego će oživiti cijelu regiju. Naravno, podrazumijeva se, što je također izuzetno važno, otvaranje novih radnih mjesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari