ŽUPANOV PRESS KOLEGIJ: Rad Županije postat će transparentniji

Župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare govorili su o aktivnostima upravnih tijela PGŽ na pripremi i provedbi EU projekata, novom Zakonu o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru, planu koncesioniranja na pomorskom dobru, kao i drugim aktualnostima.

Župan Komadina novinare je izvijestio da svi upravni odjeli prate natječaje resornih ministarstava za EU projekte. Županija se prijavila na sve oglašene projekte, od kojih će se neki tek realizirati u sljedećem razdoblju, nakon što se odrede sredstva za pojedinu županiju. Primjerice, jedan od projekata je natječaj za asistente u nastavi koji je realizirao UO za odgoj i obrazovanje, a vrijednost mu je 2.3 milijuna kuna.

UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima u sljedećim mjesecima organizirat će niz tematskih predavanja na temu pripreme i prijava EU projekata.

Prema novom Zakonu o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru, olakšat će se nadzor županija, a njihov rad postat će transparentniji. Veća odgovornost bit će stavljena na Ured unutarnje revizije, kao i na pročelnike svih upravnih odjela. Time će se smanjiti mogućnost pogrešaka u radu ili pogrešnog tumačenja propisa Republike Hrvatske.

Primorsko-goranska županija, rekao je župan, redovito prati sigurnosnu situaciju kroz izvješća o aktivnostima dežurnih službi. U kolovozu je tako sustavu 112 upućeno 18.727 poziva, od kojih je žurnim službama proslijeđeno 4.422 poziva. Od toga je 2.438 preusmjereno hitnoj medicinskoj pomoći, 1.837 policiji i 132 vatrogascima.

Posljednja vijest koju je prenio župan odnosi se na skoru godišnjicu opatijskog Thalasso wellness centra. Županija je wellness centru odobrila uvođenje nove sistematizacije kojom će ponuditi usluge estetske kirurgije, o čemu će se više reći na obilježavanju obljetnice 24. rujna u Opatiji.

Pročelnica Milošević govorila je o koncesijama na moru, cjelogodišnoj temi Primorsko-goranske županije. Koncesijski postupak je složen i cijeli postupak traje 5 mjeseci, a trenutno su u završnoj fazi 4 koncesije: 3 se odnose na sidrišta, a jedna na marikulturu.
Što se sidrišta tiče, ona se odnose na potpuno nove lokacije na području Grada Malog Lošinja. Pristigle ponude otvorene su 25. kolovoza. One su obrađene i pripremljeni su prijedlozi, a razmatrat će ih se na sljedećoj sjednici Županijske skupštine koja će se održati 24. rujna.

Četvrta koncesija, koja se odnosi na marikulturu, sklopljena je 2005. godine na dvadeset godina. Kako sam koncesionar u startu nije mogao sagledati sve razvojne elemente te koncesije, u više je navrata mijenjana odluka o davanju koncesije. Sada će se odluka nadopuniti kako bi se pet uzgojnih polja moglo repozicionirati. Unutar njih povezat će se broj kaveza za uzgoj ribe, čime će se poboljšati rezultati i kvaliteta ribe. Uzgoj se neće odnositi samo na orade i brancine, već i na autohtonu bijelu ribu.
Prema Prijedlogu plana davanja koncesija na pomorskom dobru za 2016. godinu definirane su tri cjeline. Jednu cjelinu čine 4 koncesije koje istječu sljedeće godine, za koje i dalje postoji gospodarska opravdanost pa će se za njih pokrenuti 4 nove koncesije. Također se pokreće deset novih koncesija, pretežno na području Grada Opatije jer je u tom dijelu pripremljeno najviše uvjeta za koncesijski postupak. Predviđeno je da i koncesije koje se ne finaliziraju do kraja ove godine uđu u koncesijski plan za 2016. godinu. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari