KORONA U AVIONU

Let avionom ipak ne predstavlja veliku opasnost za zarazu? Možete se zaštititi i smanjiti rizik

S obzirom na nova istraživanja vezana uz prenošenje koronavirusa, postavlja se pitanje je li još uvijek previše rizično putovati avionom?

Slučaj na letu

Boraviti u zatvorenom prostoru, po nekoliko sati, tijesno uz druge putnike i sa slabim sustavom ventilacije ne čine se kao idealni uvjeti u vrijeme svjetske pandemije. Za sad je izrađeno relativno malo studija koje su se bavile zdravstvenim rizicima putovanja i transmisije koronavirusa.

U jednoj od najopsežnijih studija slučaja, grupa znanstvenika sa Sveučilišta Goethe u Njemačkoj detaljno su proučili na koji način se koronavirus može prenijeti na komercijalnim letovima i to među različitim skupinama putnika, prenosi IFLScience.

Studija je pokazala da se na letu gdje se nalazilo sedmero zaraženih, na ukupno dvoje drugih putnika prenio virus i to u najbliža dva reda.

Drugim riječima, postojala su dva slučaja na koja se sumnjalo, a koji su poticali od sedmero zaraženih. Čini se da se prijenos dogodio, ali to bi onda značilo, s obzirom na brojke, da rizik zaraze možda i nije tako visok kao što se očekivalo.

“Detektirali smo vjerojatnu transmisiju tijekom leta, dakle, ona se na letu može dogoditi. Ipak, smatramo da je ohrabrujuće što stopa transmisije nije bila viša”, kazala je Sandra Ciesek, autorica studije i direktorica Instituta za Medicinsku virologiju pri Sveučilištu Goethe.

Nisu se nosile maske

Studija slučaja detaljno je opisala situaciju na komercijalnom letu između izraelskog grada Tel Aviva i njemačkog Frankfurta, a koji se odvio 9. ožujka ove godine. Let je trajao nešto više od četiri i pol sata.

S obzirom na to da je ovo bilo razdoblje rane pandemije, još uvijek nije bilo propisano nositi maske na letovima, a i ljudi su se ponašali opuštenije kada je riječ o mjerama socijalnog distanciranja.

Od 102 putnika njih 24 bili su članovi iste turističke grupe. Svi članovi te grupe pri slijetanju su odmah bili testirani na koronavirus, dok je 71 putnik bio kontaktiran nakon četiri do pet tjedana od leta za dodatne intervjue. Preostalih sedam putnika nije se moglo kontaktirati.

Iz turističke grupe koja je zajednički putovala, dakle, od njih 24, sedmero je bilo pozitivno na testu za koronavirus i to odmah po slijetanju u njemačku zračnu luku. Njih četvero se osjećalo loše tijekom leta, dvoje ih se osjećalo dobro na letu, ali je kasnije razvilo simptome, a jedan od zaraženih putnika ostao je asimptomatski.

Smatra se da se ova grupa zarazila u tjednu prije povrtanog leta, u kontaktu s hotelskim menadžerom za kojeg se kasnije ispostavilo da je bio zaražen.

Nije bio veliki razmak

Dva slučaja potencijalne transmisije identificirana su među putnicima koji nisu bili dio turističke grupe. Oba su sjedila unutar dva reda od poznatih zaraženih putnika.

U jednom od ta dva slučaja, zaraza na letu je vrlo vjerojatna, jer je osoba bila stavljena u dvotjednu karantenu nakon slijetanja, a i dalje se osjećala loše, odnosno razvila simptome.

U drugom slučaju, osoba nije stavljena u karantenu pa istraživači ne mogu točno utvrditi je li se osoba zarazila u avionu ili je inficirana tek nakon slijetanja. Ipak, vjeruju da se transmisija odvila na letu.

Slika o mogućnosti zaraze u avionu i dalje je poprilično mutna. Ispostavilo se da je jako teško pratiti i pronaći ljude na letovima diljem svijeta.

Mjere čuvaju zdravlje

Istraživači tvrde da njihovo izvješće pokazuje da se koronavirus može prenijeti, vjerojatno nošen zrakom, na popunjenim letovima. Naglašavaju da bi se taj rizik mogao smanjiti ako svi putnici i posada nose maske, što na letu Tel Aviv- Frankfurt nije bio slučaj.

“Svi znamo da su maske izuzetno učinkovite u prevenciji zaraze i moraju se nositi u avionu”, ustvrdila je Ciesek.

Dodala je i da je bilo nekoliko dojava o zračnoj transmisiji virusa u avionu, ali to se može dogoditi ako se ne primjenjuju preventivne mjere koje postaju važnim aspektom putovanja avionom tijekom pandemije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari