ISPUNJAVAJU OBEĆANJE

Četiri nova zakona idu u javnu raspravu: stiže nacionalna naknada, smanjuju se neki porezi, a nekima će rasti i plaća

24.07.2020., Zagreb - Prvog radnog dana nove, 15. Vlade RH ministri dolaze u Banske dvore na sjednicu Uzeg kabineta.Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo financija uputilo je u javno savjetovanje dokumente koji se odnose na četiri zakona: onih vezanih uz poreze na dohodak, dobit, PDV i fiskalizaciju u prometu gotovinom, piše u petak Jutarnji list.

Pozivajući se na Vladino obećanje o nastavku poreznog opterećenja u ovo mandatu, u slučaju izmjene poreza na dohodak Ministarstvo financija navodi da je ona potrebna “zbog direktnog utjecanja na povećanje raspoloživog dohotka svih građana i fizičkih osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, te propisivanja odredbi o poreznom tretmanu nacionalne naknade za starije osobe”.

Promjene u primjeni od iduće godine

Stoga predlaže snižavanje poreznih stopa s 24 na 20 posto, s 36 na 30 posto, te s 12 na 10 posto a te promjene trebale bi biti u primjeni od početka iduće godine. Procjene analitičara i poreznih konzultanata o tome koliko će već najavljene izmjene povećati raspoloživi dohodak zaposlenih govorile su o iznosima od 100 kuna u slučaju onih koji zarađuju 8.000 kuna bruto do 300 kuna za primarna od 15.000 kuna bruto, a onima s najvećim primanjima plaće bi rasle i do 800 kuna.

Nacionalna naknada

Izmjenom ovog zakona Ministarstvo ujedno namjerava definirati porezni tretman nacionalne naknade za starije osobe koja je uvedena kako bi se smanjio rizik od siromaštva i socijalne isključenosti.

Što se tiče poreza na dobit, on bi trebao biti manji za mala i srednja poduzeća koja ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Umjesto 12 posto, koliko iznosi sada, ubuduće bi plaćali porez na dobit po stopi od 10 posto.

Izmjene koje se odnose na PDV vezane su uz usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s direktivama EU, a to bi trebalo pojednostaviti određena pravila “u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu”.

Uz ostalo, na sve usluge proširuje se primjena posebnog postupka oporezivanja za telekomunikacijske usluge, usluge radijskog i TV emitiranja i elektronički objavljene usluge”, piše u petak Jutarnji list.

 

Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari