VUJČIĆ DIGNUO BURU

Marić o kreditima i riziku za građane: ‘Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali teško je reći…’

Foto: Pixsell

“Već se tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali se to ne događa”, rekao je Marić

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali da je vrlo teško pretpostaviti kad će se to dogoditi i kojim tempom, pišu RTL Vijesti. 

Upitan slaže li se s premijerom Plenkovćem koji je jučer ocijenio da pri javnim istupima kao što je onaj guvernera HNB-a Borisa Vujčića o mogućem rastu kamatnih stopa ne treba stvarati paniku u javnosti, Marić je rekao da je i sam dosta puta govorio o neminovnom kraju razdoblja niskih kamatnih stopa, ali da je vrlo teško procijeniti dinamiku promjena referentnih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima.

VIDEO DANA:

“Već se tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali se to ne događa”, rekao je Marić na marginama konferencije “Mogućnosti europskog zelenog plana”.

Što se tiče utjecaja uvođenja eura na cijenu novca i kamate na kredite, rekao je da uvođenje eura ima izravan povoljan utjecaj na smanjenje premije rizika na pojedinu zemlju pa tako agencija Fitch navodi da uvođenje eura znači dva stupnja bolji kreditni rejting Hrvatske, a to utječe na pad premije rizika, a onda i kamatu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari