NA LISTI SANKCIONIRANIH

Musk se na stadionu u Katru fotografirao s čuvenom Putinovom propagandisticom

Foto: Twitter/The Anti-Corruption Foundation/t.me/Netvru

Karijera novinarke državne ruske televizije u strelovitom je usponu od intervjua šefa druge najveće banke u Rusiji, koji joj je danas navodno ljubavnik

Ruska nevladina organizacija “Fond za borbu protiv korupcije”, koju je još 2011. osnovao u međuvremenu zatočeni ruski disident Aleksej Navaljni, objavio je na svom profilu na Twitteru fotografiju Elona Muska s 35-godišnjom ruskom režimskom propagandisticom Nailom Asker-Zade.

Riječ je o fotografiji susreta milijardera i Asker-Zade na jednoj od utakmica SP-a u Kataru, a kako ne bi bilo nikakve zabune o prirodi susreta i zajedničkog snimanja mobitelom, istog dana (danas, 19.12.2022.) društvenim mrežama se proširio i video njihovog susreta i snimanja mobitelom.

Je li Musk pritom znao o kome je riječ, iz objavljenog materijala nije jasno. Ono što je sigurno, reputacija je Naile Asker-Zade, službeno ruske novinarke s dvojnim ruskim i azerbejdžanskim državljanstvom, koju je prvo u svibnju pod svoju listu sankcioniranih osoba koje šire propagandu o ratu u Ukrajini prvo stavila vlada Velike Britanije, a potom i Kanada.

Navaljnijeva organizacija je u travnju ove godine sastavila listu od oko 6000 osoba koje je proglasila za propagandiste, zagovaratelje rata, korumpirane službenike i tome slično, među kojima se našla i Asker-Zade.

O njoj su se svjetski mediji raspisali još u prosincu 2019., među kojima The Guardian, New York Times i The Times, navodeći da je novinarska državne televizije Rusija-1 Naila Asker-Zade ljubavnica Andreja Kostina, predsjednika uprave državne banke VTB.

U tom kontekstu se navodilo i to da je Kostin svoju prijateljicu darivao stanom u Moskvi, ljetnikovcem, jahtom od 62 metra i drugim darovima iz te kategorije.

Razlog zašto je “Fond za korupciju” uopće od prije nekoliko godina počeo pratiti poslovni i privatni život Asker-Zade prvotno je bila objava novina Vedomosti koje su u travnju 2019. objavile da je ruski Roskomnadzor, agencija za kontrolu, pa i cenzuru medija u toj zemlji blokirao čak oko 1000 različitih medija samo zbog izvještavanja o njenoj vezi s šefom VTB-a.

Kao prominentna novinarka Rusije-1, Asker-Zade je u siječnju 2021. u dugačkom intervjuu s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom dodatno dobila na važnosti kad joj je ovaj kazao da on u svijetu ima samo jednog prijatelja i da je to Vladimir Putin.

Njeni novinarski počeci inače sežu od ruske poslovne televizije RBC, preko Kommersanta, pa Vedomosti, da bi nagli uspon krenuo od 2011. i intervjua upravo Kostina povodom preuzimanja Moskovske banke 2011. za Vedomosti. Kruna njene novinarske karijere bila je 30. lipnja 2021. kad joj je povjereno da vodi “Direktnu liniju s Vladimirom Putinom”, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari