OKUĆNICE I VRTOVI "PROFITIRALI" U KORONA KRIZI

Odabrani najljepši vrtovi u PGŽ – uređuje se od mora do gorja, a sve je više uređenih i javnih površina oko zgrada

Već po 11. put Primorsko-goranska županija i Novi list organizirali su izbor za najljepši vrt Primorsko-goranske županije. Sedmeročlana ocjenjivačka komisija u sastavu Mladen Brajan, Branka Miočić, Mirta Blažević, Željka Egredžija, Bia Gec, Milica Sekulić i  Mate Veljačićizabrala je najljepše vrtove u pet kategorija; Najljepši primorski vrt je vrt Barbare Sokačić Dukić iz Matulja, najljepši otočki vrt je onaj Mirsade Brzac iz Cresa, vrt Vazme Malnar iz Tršća najljepši je goranski, za najljepši urbani vrt nagrađena je Dorotea Tomažić iz Rijeke, a za najuspješnije uređenu komunalnu površinu oko višestambene zgrade Sergio Terpić i stanari zgrade na Podpinjolu Rijeka.

Vrijednost poklon bonova za prve tri nagrade je 3000 kn, odnosno 1000 kuna za četvrtu i petu. Osim ovih petero prvonagrađenih, žiri je pohvalio još deset vlasnika vrtova: Jožicu Križ i Nevenku Zbašnik, obje iz Tršća, Vilmu Lipovac iz Makovog Hriba, Dianu Matić iz Kraljevice, Darinku Šašić iz Kastva, Željku Mužević iz Lukova, Rafaelu Muhedinović s Grobnika, Paulinu Saganić, iz Cresa, Sanju Ferari i Miru Kuželka iz Rijeke. Pohvaljeni su kao i prethodnih godina dobili bonove po 100 kn, a svi sudionici akcije dobili su pohvalnice, knjigu Mirte Blažević i Željka Perana „Vrt i okućnica: od proljeća do zime“ te poklon pakete „Plantela“. Nagrade su u Prirodoslovnom muzeju Rijeka podijelili zamjenik župana Petar Mamula, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar i Jelena Sedlak iz Novog lista.

Zamjenik župana Petar Mamula rekao je kako mu je drago da se ušlo već u drugo desetljeće ove vrijedne akcije: „Uvijek se sjetim rečenice moje profesorice s fakulteta koja je kazala kako je došlo vrijeme da se urede dvorišta i okućnice, govoreći prije svega o poljoprivrednim gospodarstvima. Ovdje je riječ o cijeloj županiji, a pogotovo ljudima koji se bave turističkom djelatnošću. To je nama kao regiji koja uvelike živi od turizma veoma važno. Neki sudionici su nam poznati od ranijih godina, a drago nam je da ima i novih. Ovom akcijom želimo potaknuti što više stanovnika da uredi svoje vrtove i okućnice“.

U ime Novog lista obratila se urednica „Zelene niti“ Jelena Sedlak istaknuvši da, ukoliko je netko „profitirao“ u ovoj korona krizi to su upravo vrtovi i okućnice budući da su im se vlasnici više posvetili te svjedočimo brojnijim uređenim površinama. Zahvalila je svim sudionicima na uključivanju u akciju.

Ispred žirija o tijeku akcije i odabiru najboljih govorila je Mirta Blažević  U ovogodišnjoj akciji “Biramo najljepši vrt Primorsko-goranske županije sudjelovalo je 27 ljubitelja prirode iz cijele županije. Za razliku od prošlih godina, konkurencija među otočkim vrtovima je bila mala. Najveća je bila među vrtovima uz obalni pojas i u zaleđu Rijeke, a u Gorskom kotaru iz godine u godinu za nagrade konkuriraju gotovo isti vlasnici vrtova. Ni malih urbanih vrtova nije bilo mnogo s obzirom na stvarno stanje na terenu, gdje je gotovo svaka mala okućnica u gradu uređena. Iznenađenje je bilo sve češće uređenje javnih gradskih površina zbog čega je i uvedena nova kategorija nagrađivanja vrijednih ruku stanara koji uređuju zapuštenu javnu površinu oko zgrade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari