LIJEPA NAŠA!

Poslodavci radije plate kaznu, nego da zaposle osobu s invaliditetom. Do sada ih je to koštalo 200 milijuna kuna!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Tvrtke, državne institucije i organizacije civilnog društva platile su u prošloj godini više od 200 milijuna kuna naknade jer nisu ispunile kvotu o zapošljavanju osoba s invaliditetom, pokazuje to izvješće Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom imaju svi poslodavci koje zapošljavaju više od 20 radnika i dužni su od ukupnog broja zaposlenih imati tri posto radnika koji su osobe s invaliditetom, piše Novi list.

Umjesto ispunjenja te kvote mogu ponuditi zamjensku, a to je potpisivanje ugovora s organizacijama i tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom ili mogu platiti naknadu koja je u prošloj godini mjesečno iznosila 30 posto minimalca po svakoj osobi s invaliditetom koju su trebali zaposliti. Tako je mjesečna naknada u prošloj godini bila 1.125 kuna.

Poslodavci u Hrvatskoj još uvijek radije plaćaju mjesečnu naknadu od 1.125 kuna, odnosno godišnju naknadu od 13.500 tisuća kuna nego da zaposle jednu osobu s invaliditetom.

Zavod poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom odobrava i poticaje, pa je tako u prošloj godini isplatio ukupno 48, 7 milijuna kuna poticaja koje je koristilo 400 poslodavaca koji zapošljavaju 1.335 osoba s invaliditetom. Usporedbe radi, navodi se u izvješću Zavoda, u 2018. godini poslodavcima je ukupno isplaćeno 101,6 milijuna kuna poticaja.

Tu je potporu koristilo 318 poslodavaca za zapošljavanje,1.163 osoba s invaliditetom. Uz to evidentiraju i poslodavce koji nisu obveznici kvotnog zapošljavanja, a zapošljavaju osobe s invaliditetom, te poslodavce koji su obveznici kvotnog zapošljavanja, a zapošljavaju osobe s invaliditetom preko propisane kvote. Zavod takvim poslodavcima isplaćuje novčanu nagradu.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari