'NIKOGA SE NE PRATI'

Vili Beroš poziva građane da skinu aplikaciju za praćenje koronavirusa: ‘Kao liječnik je preporučam’

Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

‘Na građanima je da procijene njezinu korist za svakog ponaosob i odluče hoće li je koristiti.’

Aplikacija “Stop COVID-19” predstavljena je 27. srpnja, ali tek nešto više od 35.000 građana odlučilo ju je postaviti na svoje mobilne uređaje, što je daleko premalo jer bi je za ispunjenje svrhe trebalo koristiti njih 60 posto.

Konkretno, aplikaciju je dosad skinulo 35.676 građana, 7664 putem  App Storea (podatak zaključan s 1. kolovozom) te 28.012 s Google Play Storea (podatak zaključan s 2. kolovozom), rekli su iz APIS-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš svejedno je optimističan i vjeruje da će brojka rasti u nadolazećim danima i tjednima, a objasnio je i zašto.

“Drago mi je da su aplikaciju Stop Covid-19 naši građani prihvatili kao alat u prevenciji širenja zaraze koronavirusom. Ovom aplikacijom Hrvatska je dio mreže europskih zemalja koju građani koriste dragovoljno, a svi podaci su zaštićeni. Vjerujem da će putem ove mobilne aplikacije građani dobivati pravodobne i korisne informacije o mogućim kontaktima sa zaraženim osobama i time štititi svoje zdravlje”, naglasio je za RTL ministar pa dodao:

“Iskustva drugih zemalja govore da o aplikaciji postoje različita razmišljanja i stajališta, ali kao hrvatski ministar zdravstva mišljenja sam da nam je dužnost građanima osigurati takvu jednu mogućnost anonimne i sigurne zaštite od eventualne zaraze, a na građanima je da procijene njezinu korist za svakog ponaosob i odluče hoće li je koristiti. Ja sam, kao i moje kolegice i kolege skinuo aplikaciju, i kao liječnik je preporučam.”

Kako god, iako je više puta naglašeno da aplikacija nikoga ne geolocira, da se podaci pohranjuju isključivo u mobitelu korisnika te da jamči sigurnost, Hrvati su očito i dalje skeptični.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari