PRESS KOLEGIJ

Preko 6 milijuna kuna iz Proračuna PGŽ za pomoć poduzetnicima

Foto: PGŽ

Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić na redovitom press kolegiju izvijestio je o četiri novozaražene osobe od COVIDA-19 na području Primorsko-goranske županije, čiji se kontakti obrađuju.

Govoreći o epidemiji koronavirusa, Fabijanić je rekao kako je Primorsko-goranska županija jedina županija koja je osigurala financijsku pomoć poduzetnicima na način da je osigurala nepovratna sredstva za one koji su prije same epidemije pokrenuli investicije poput nabavke strojeva i ostalog potrebnog materijala za proizvodnju: „Nakon prvog natječaja već imamo raspodjelu tih sredstava na području Gorskog kotara te priobalja i otoka, a sa preko 6 milijuna kuna rebalansom Proračuna, osigurali smo i drugu tranšu za ostatak poduzetnika. Zaprimljeno je sveukupno gotovo 300 prijava, postoji veliki interes, a Povjerenstvo će procijeniti koje su od tih ponuda realno prihvatljive. Natječaj za poljoprivredna gospodarstva je još u tijeku, a za poduzetnike je trenutno obustavljen“, rekao je Fabijanić.

Podsjetio je i na događaje od prošlog tjedna, prisjećanja na žrtve Srebrenice i podhumske žrtve: “ Ako nema sjećanja, nema ni rastanka, a bitno je od toga se ne rastati jer je sjećanje na žrtve, ljubav prema budućnosti“.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas izvijestio je kako projekt “Otok Unije-samoodrživi otok” ide dalje: „Dogovorili smo s HEP-om da će oni biti investitori u elektranu na Unijama od 1 MW, a kroz projekt HORIZONI INSULAE mi radimo baterijski sustav od 400KW čija je vrijednost oko 350 tisuća eura. Zadnjih nekoliko mjeseci postavili smo senzore i automatiku na neke objekte na Unijama. Postavljena je potpuno nova meteorološka stanica na desalinizatoru koji radi već dvije godine uspješno, a odlično radi i fotonaponski sustav, koji je pokazatelj odnosa potrošnje i proizvodnje na otoku. Projekt ide dobrim tijekom i računamo da će se glavna izgradnja na samom otoku dogoditi u drugoj polovici 2021.“ Dodao je kako se na Cresu otvara još jedan HORIZON projekt – ISLANDER te će se ispitivati korištenje vodika kao novog goriva i novi tehnološki iskorak uz postojeću elektranu, koja će do onda biti gotova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari