Riječkom Medicinskom fakultetu treba virtualni stol za anatomiju. Pomozimo im donacijama!

Nabavkom ovog uređaja riječki Medicinski fakultet bio bi prvi u Hrvatskoj koji bi ga koristio u nastavi i primjeni

U auli Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izložen je Anatomage table, prvi virtualni disekcijski stol koji se upotrebljava za proučavanje građe ljudskog tijela. Njegova moderna tehnologija obrade i pohranjivanja slika ljudskog tijela u prirodnoj veličini taj stol čine jedinstvenim u odnosu na sva druga nastavna sredstva za učenje anatomije.

Osim anatomskih prikaza tijela, stol u svojoj digitalnoj knjižnici sadržava i dvije tisuće kliničkih slučajeva koji pomažu u učenju histologije, embriologije, kliničkoj edukaciji iz patologije, onkologije i drugih kliničkih predmeta. Također, pri planiranju operativnih zahvata upotrebom ovog stola moguće su simulacije kirurških operacija.

Stol Anatomage sadrži program s prikazom četiriju kompleta ljudskog tijela oba spola, razrađenih do najsitnijih detalja kroz pregled realističnih fotografija anatomskih 3D prikaza visoke rezolucije.

Stol predstavlja bogat izvor materijala za anatomsku disekciju izvan anatomskog laboratorija, a svaka anatomska struktura posebno je označena nazivima.

Ujedno sadrži slike pravih ljudskih kadavera muškog i ženskog spola, prethodno smrznutih bez tretiranja kemikalijama što omogućuje očuvanje prirodne boje tkiva i bolju vizualizaciju. Tijela se virtualno mogu rezati sloj po sloj čime se dobivaju 3D prikazi pojedinih dijelova tijela sa svim strukturama kao što su krvne žile, mišići, živci i unutarnji organi.

Osim toga, stol sadrži 3D i 4D slike fetalnog razvoja od 28. do 56. dana razvoja koji služe u proučavanju embriologije. U njegovoj digitalnoj knjižici nalazi se 2.000 kliničkih slučajeva koji uključuju anatomske anomalije, bolesna stanja i traumatske ozljede te pruža mogućnost realističnog prikaza koštanih prijeloma, medicinskih implantata, tumora i rana od vatrenog oružja.

U digitalnoj knjižnici nalaze se i prikazi kadavera mačke, psa i miša te više od 150 prikaza drugih životinjskih vrsta, tako da uređaj svoju primjenu ima i u veterini. Anatomage Table namijenjen je studentima medicine, dentalne medicine, sestrinstva, fizioterapije, primaljstva, radiološke tehnologije, osteopatije, veterine, ali i liječnicima.

Pročelnica Katedre za anatomiju prof.dr.sc. Romana Jerković ističe kao ovaj uređaj predstavlja napredan interaktivni alat za učenje i praksu studentima, a njegova tehnologija pruža određene prednosti u odnosu na preparate koji se standardno koriste u radu na Anatomiji, jer uz pomoć 3D prikaza može puno detaljnije prikazati ljudsko tijelo, ali i omogućiti simulaciju budućih kirurških zahvata.

Nabavkom ovog uređaja riječki Medicinski fakultet bio bi prvi u Hrvatskoj koji bi ga koristio u nastavi i primjeni.

Iako predstavlja važno nastavno pomagalo za učenje anatomije, njegova cijena od 650.000 kuna nije mala, a nabavka iz proračunskih sredstava Fakulteta teško ostvariva želja.

Stoga je donesena odluka da se potraži pomoć zajednice i krene u prikupljanje donacija, pa će tako 22. listopada u auli Fakulteta biti održana donacijska večer. Tom prilikom će potencijalnim donatorima biti predstavljen Anatomage stol te će se na licu mjesta moći uvjeriti u što bi uložili novac. A ulaganje u mlade i razvoj uvijek je najbolje za budućnost zajednice, zaključila je profesorica Jerković.

Svi zainteresirani za doniranje sredstava za nabavku ovog virtualnog stola za anatomiju, sredstva mogu uplatiti na račun otvoren u Zagrebačkoj banci na IBAN: HR932600001101410222 s pozivom na broj 579-03-4603.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari