25. GODIŠNJICA OLUJE

Stručnjaci o Milanovićevim porukama: ‘Takvim predsjednikom se možemo ponositi. Stvari je nazvao pravim imenom’

05.08.2020., Knin - Svecani program i dolazak drzavnih duznosnika povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ne samo u porukama koje je poslao i načinu na koji je u srijedu u Kninu govorio, nego i u svim aktivnostima koje su prethodile obilježavanju 25. godišnjice Oluje, predsjednik Zoran Milanović je briljirao. Ocijenili su tako stručnjaci, koje su odgovarali na pitanja o odlikovanjima generala HV-a i gardijskih brigada HVO-a, kritikama koje je zbog toga dobio iz BiH, ali i o porukama koje je uputio u Srbiju.

Odnose sa susjedima spominjao je u srijedu i u Zvonimirovu gradu, iz kojeg je poručio da nismo više isto društvo otprije 25 godina, ali da su nam sa Srbijom odnosi komplicirani više od sto godina, što bi možda trebalo i zanemariti te početi surađivati, piše Večernji list.

”Bilo je sukoba, krvoprolića, ratova, građanskih ratova, agresija i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će prevladavati poštovanje, konstruktivnost. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedica agresije iz 90-ih godina”, rekao je, između ostalog, Milanović, a politička analitičarka Ankica Mamić kazala je da su upravo predsjednikove poruke bile najprimjerenije. Dobro su svoj posao, kaže, obavili i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i general Ante Gotovina, ali Milanović je komunikacijski bio najbolji.

”Govorio je kako smo i očekivali, bez ikakvih podsjetnika, a posebno bih istaknula njegovu konstataciju o tome da pobjednik treba biti milosrdan. Kazao je Milanović da je Hrvatska pobijedila, da to nije bio građanski rat, ali nakon 25 godina treba prema poraženom pokazati milosrđe i oprostiti mu”, objasnila je Ankica Mamić, dodajući da je i u pripremama za proslavu Oluje predsjednik napravio više od svojih prethodnika.

Je li se od njega očekivalo da odlikuje generale i gardijske brigade, koje nije odlikovala kada je bila predsjednica ni Kolinda Grabar-Kitarović?

”Kad je predsjednik iz ‘desnog bazena’, onda su problem sindikati, a kad je iz ‘lijevog bazena’, onda su obično to branitelji. A sad imamo čelnika koji ima hrabrosti poslati poruku i desnom biračkom tijelu, što je jako dobro. Kultura dijaloga je ta koja društvo može povući naprijed, omogućiti da se počnemo nositi s problemima, kojih će uskoro biti jer nas čeka i gospodarska oluja”, kazala je Ankica Mamić.

Milanović je, kaže stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko, u svim aktivnostima vezanim uz obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti bio na državničkoj razini.

”Takvim Milanovićem i takvim predsjednikom Hrvatske možemo se ponositi. Bio je prilično jasan u izricanju svojih stajališta i povijesnih činjenica vezanih uz Domovinski rat, ni u jednom trenutku se nije libio nazvati stvari pravim imenom, kome god se to svidjelo ili ne. Ispravio je povijesnu nepravdu prema braniteljima iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske, čime je pokazao nacionalnu odgovornost i stratešku širinu u promišljanju. Također, njegovi istupi bili su okrenuti budućnosti, pomirenju, zajedništvu”, kaže Božo Skoko za Večernji list i dodaje da je Milanović dobro poentirao i na analizi puta do pobjede u Domovinskom ratu te hrvatsko-srpskim odnosima kao ključnom faktoru stabilnosti u regiji.

”Iako je govorio iz glave, govori su bili jako dobro strukturirani, potkrijepljeni citatima te slikoviti u njegovu stilu, ali bez ijedne suvišne rečenice. U govoru je čak diskretno parafrazirao Škorin hit i Thompsona kad je spomenuo vjetar s Dinare, a na kraju je citirao Gorana Kovačića i završetak Jame. I ovaj put Milanović je pokazao da zna i može biti državnik na visini zadatka, kad to želi”, kazao je Božo Skoko.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari