NACIONALNI STOŽER

Tri nova slučaja koronavirusa: Vjenčanja kreću od 27. svibnja, u zatvorenim prostorima do 100 ljudi

Photo: HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

HZJZ će objaviti preporuke za koncerte i festivale od 27. svibnja te sportska natjecanja od 30. svibnja

Broj novooboljelih Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je tri, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2237. Novooboljeli su iz Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Preminula je još jedna osoba, žena u Udbini te je sada 97 preminulih. Devet osoba je trenutačno na respiratoru.

Dosad je testirano ukupno 58.091 osoba, u posljednja 24 sata testirano je 1.070 osoba. 1978 osoba se oporavilo.

Popuštanje mjera

Nakon niza sastanaka sa službenim predstavnicima ugostiteljske i industrije događanja (event industrija) postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020.

U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.

Kreću i sportska natjecanja

Tijekom sljedećeg  tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima. Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Od 30. svibnja omogućit će se natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir HZJZ-a koji će u međuvremenu biti objavljen.

N.C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari