HOMMAGE RIJEČKOM KARNEVALU

U Rijeci se otvara izložba kostima dječjih karnevalskih grupa “Maske prije maskica”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od petka, 12. veljače 2021.g. od 15.00 sati u Exportu na Delti, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će postavljena izložba „Maske prije maskica“.

Izložba uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala, a postavlja se kao svojevrsni znak solidarnosti sa svim ljubiteljima maškara, tradicijskih pusnih običaja i karnevala, koji ove godine zbog iznimnih pandemijskih uvjeta nisu mogli sudjelovati u uobičajenim aktivnostima. Također, izložbu čine i tradicijske maske Europe kao i dosadašnji plakati Riječkog karnevala.

– Ova je izložba svojevrsni hommage Riječkom karnevalu koji se u onom poznatom nam obliku, nažalost, ove godine neće održati. Izostat će tradicionalna Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, kao i brojne druge aktivnosti na koje smo navikli u ovo doba godine, međutim ipak smo željeli na neki način obilježiti ovaj period budući da je taj dio kulturne baštine iznimno važan i vrijedan u našem kraju, istaknula je u najavi izložbe „Maske prije maskica“ direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota i izrazila veliko zadovoljstvo što su se ovoj izložbi odazvale riječke osnovne škole koje svake godine zajedno s vrtićima sudjeluju u Dječjoj karnevalskoj povorci, jer se na taj način ističe sav njihov trud i rad prilikom izrade maski i priprema za karnevalska događanja.

– S druge strane zastupili smo i tradicijske maske koje će posjetitelji također imati prilike vidjeti na ovoj izložbi, zaključila je Kregar Šegota.

Svoje karnevalske kostime izlažu riječke osnovne škole Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica, Pehlin i Nikola Tesla, čija je ravnateljica Tatjana bandera Mrakovčić u ime svih suradnika rekla kako je karnevalsko vrijeme, odnosno priprema za sudjelovanje u Dječjoj karnevalskoj povorci, najzabavniji period u školi, u kojem sudjeluju svi: od djece, preko profesora i svog ostalog osoblja.

– Pripreme počnu već u listopadu, odabirom ideje za kostime, a potom ide izrada pa biranje glazbe pa uvježbavanje plesnih koraka. I zaista svake godine svi uživamo u tom procesu, što je i vidljivo iz činjenice da bi naša škola Tesla ove godine obilježila 18. godinu sudjelovanja u Dječjoj karnevalskoj povorci, rekla je Bandera Mrakovčić.

Na izložbi „Maske prije maskica“ posebno će atraktivne biti i figure tradicijskih maski Europe, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz kraja iz kojeg potječu, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi.

– Čast mi je što što će u sklopu ove izložbe biti postavljeno 90 figurica tradicijskih maski i to ne samo iz ovog našeg kraja već iz 22 europske zemlje. Posjetitelji će tako imati prilike vidjeti kako izgledaju tradicijske maske sve od Kanarskih otoka pa do Ukrajine, od Grčke preko Finske i Škotske, rekao je Nikola Vrančić Kolja i dodao kako je ova izložba posljednji put bila izložena upravo u sklopu programa Festivala susjedstva Čavle EPK, početkom 2020. godine.

Podršku izložbi dao je i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

– Drago mi je što smo u sklopu programa Europske prijestolnice kulture uspjeli ispoštovati karnevalsku tradiciju ovog kraja, što između ostalog pokazuju susjedstva Čavle i Matulji u sklopu kojih je bila prikazana upravo naša maškarana tradicija. Riječki je karneval tijekom godina postao ozbiljna tradicija i spektakl sam za sebe i moram istaknuti kako smo se već prilikom osmišljavanja EPK programa poveli za načinom na koji se organizira Riječki karneval u smislu da se radi o jednom velikom participativnom događaju u kojem tisuće i tisuće ljudi sudjeluje, svatko dajući svoj doprinos velikoj spektakularnoj slici koja se na kraju dobije, zaključio je pročelnik Šarar.

Izložbu „Maske prije maskica“ uz sve navedeno dopunit će i plakati prošlih Riječkih karnevala iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke.

Ulaz na izložbu koja u Exportu ostaje otvorena do 28. veljače 2021.g. je besplatan. Radno vrijeme Exporta je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemiloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari