Dronova sve više: Dostavljaju pizze, hamburgere, poštu…no neki se već sjetili kriminalnih zlouporaba!

Leteći suši, pivo ili sladoled – u Tel Avivu hrana pada s neba. Doslovno

Kako će izgledati budućnost dostave pokazao je Izrael. Deseci dronova letjeli su iznad Tel Aviva prenoseći kutije sa picama, sladoledom, sušijem i ostalim potrepštinama. Bila je to pokazna vježba Nacionalnog sustava za dronove kojim Izraelske vlasti žele smanjit pritisak na zakrčene gradske premetnice. Razmišlja li i kod nas netko o takvoj logistici?

Leteći suši, pivo ili sladoled – u Tel Avivu hrana pada s neba. Doslovno. S jednog kraja na drugi bez gužve, bez kašnjenja. Izraelci nebesku dostavu usavršavaju godinama, donosi Darinka Trgo za RTL Vijesti.

Više u video prilogu RTL-a:

“Došli smo do tog trenutka da možemo otvoriti izralesko nebo kako bismo transport maknuli s ulica. Prebacili smo se s letjelica kojima se ručno upravlja na autonomne letjelice koje možemo pratiti”, kazao je šef Nacionalnog sustava za dronove u Izraelu Sagi Dagan.

Dnevno dostave 300 paketa u krugu od pet kilometara. Sve je to vježba prije velikog testa u ožujku. Dronovi će putovati po 60 kilometara, u  ovim torbama dostavljat će sve:  pizzu, kavu, pisma, pa čak i organe.

Hrvatski dron pismonoša testiran je prošle godine. Pismo je od zadarske luke Gaženice do otoka Ugljana stiglo za 12 minuta. Leteći poštar leti na visini od 30 metara brzinom od 35 kilometara na sat. I to je bilo to. Više nije letio, no ne znači da neće.

“Razmatramo modele gdje bismo dronom mogli prevesti pošiljke između različitih poštanskih ureda koji su udaljeni od ruta kojima naši kombiji voze gdje bi se mogao skratiti njihov put i zapravo želimo te udaljenosti od 20tak kilometara preći dronom”, kaže voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Zapanjujuće je i ono što već sada rade s dronovima

Koji bi mogao spašavati živote. Plan je da osim pošte,prenosi lijekove, protuotrove i krv. Kada će nam paketi padati s neba pitali smo hrvatskog  stručnjaka čiji tim je zaslužan za prvu dron dostavu do Ugljana.

“Ja predviđam da će to doći vrlo brzo. Čim netko napravi dron koji neće pasti, koji je dovoljno siguran da nikoga neće ozlijediti prilikom njegovog korištenja kroz par godina to će biti sasvim realno i normalno. Sada nam je već normalno da dronovi lete, a prije pet godina je to bilo wow”, tvrdi Ivan Vidaković, Start-up AIR-RMLD.

Wow je i ono što već sada rade s dronovima. Pošumljavaju, love šišmiše, tragaju za nestalima. Dostava hrane, kaže nam stručnjak, nije baš tako jednostavna.

“Vi ne možete doći samo sletit pred kafić neki ili nekome na balkon. To je preopasno i dronovi nisu još napravljeni da su human-friendly. Te sve dostave, pizze hamburgeri, to se sve napravilo, ali u kontroliranim uvjetima. Vi možete letjet s dronom u van urbanim sredinama, ali mi govorimo o urbanim sredinama gdje se to želi koristiti, tu kad se regulacija napravi moći će se koristiti ali za sada je sve to test”, govori Vidaković.

Na kojem rade svi – pa čak i narko karteli u Meksiku koji su uhvaćeni dok su dronovima prevozili drogu. Amerikanci testiraju aplikaciju. Nešto poput Ubera, svoj burger moći ćete pratiti na svakom koraku. Sve dok vam se ne ispriječi jedna ljuta i žedna ptica – kao gospodinu iz Australije koji je skoro ostao bez kave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari