KRIZA NA OTOKU

Police trgovina sve praznije, cijene lete u nebo: Britanci u zadnja 2 tjedna ne mogu kupiti ni osnovne namirnice

Britanski kupci su frustrirani ovom situacijom

Police britanskih trgovina sve su praznije. Kraft Heinz, najveći svjetski proizvođač pečenog graha, kečapa i dječje hrane, upozorio je danas kupce da bi se trebali naviknuti na više cijene hrane, a očekuje se da će cijena šalice kave skočiti jer se predviđa da će inflacija doseći čak osam posto iduće godine.

Podizanje cijena

Kriza troškova života u Velikoj Britaniji postaje sve gora i brojne police supermarketa prazne su zbog nestašice salate, začina, mlijeka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i Coca-cole zbog nedostatka vozača teretnih vozila i nedostatka C02 u ambalažu kako bi proizvod ostao svjež ili gaziran, piše Daily Mail.

pravitelji malih trgovina i velikih trgovačkih lanaca tvrde da će morati podići cijene proizvoda. Navodi se tako da će poskupjeti meso, da su veliki hladnjaci u kojima se inače čuva roba prazni te da nema dovoljno pitke vode u bocama.

”Imali smo puno problema s dostavom. Narudžbe se ne pojavljuju”, opisao je upravitelj supermarketa Tesco.

Cijena kave arabice lani je godine skočila gotovo 73 posto, a skok se pripisuje suši i velikim hladnoćama koje su tijekom tog perioda pogodile Brazil, najvećeg svjetskog izvoznika kave. Suša i hladnoće ubile su petinu svih biljaka kave u Brazilu. Poljoprivrednici iz Kolumbije, trećeg najvećeg proizvođača kave u svijetu, ove su godine odbili dostaviti milijun vreća kave jer su htjeli ishoditi veću cijenu otkupa. Stručnjaci vjeruju da je globalna nestašica kave već počela te da bi svijet mogla potresati iduće tri godine

Arber Kola, voditelj mesnice Kola u Londonu, rekao je da je već sada u velikim problemima.

”Cijene rastu i rastu. Teško je mesnicama, i to ne samo u Engleskoj već i u Europi. Visoke cijene malim trgovinama otežavaju natjecanje s velikim supermarketima. Naše su police trenutno pune, ali promet je slab. Morat ćemo povećati cijene. Vidjet ćemo što će biti za Božić i Novu godinu. Čini se da će stvari biti teške ”, upozorio je Kola.

Britanske obitelji se suočavaju sa skokom inflacije koji će im smanjiti financije, a mogao bi se omesti i britanski ekonomski oporavak, upozorili su stručnjaci. Usred straha od nestašice hrane u nadolazećim mjesecima i panike u kupovini koja je dovela do praznih polica supermarketa, jedna od šest odraslih osoba u posljednjih dva tjedna nije mogla kupiti osnovne namirnice.

U supermarketima Tesco najviše nedostaje voća i povrća. U nekim poslovnicama u popodnevnim satima uopće nije bilo jagoda. Prijavljeno je da nema ni grožđa, zelene salate i jabuka. Smrznuta je hrana prebačena pored hladnjaka za kolače. U drugim poslovnicama Tesca nije bilo ni mljevenog mesa ni hamburgera. U drugim su trgovinama ugašeni svih hladnjaci.

Djelatnik jedne trgovine za Daily Mail je rekao: ”Imali smo mnogo problema s dostavom. Isporuke se jednostavno nisu pojavile. To je zbog nedostatka vozača, ali i neke linije su prekinute. S nekim voćem poput jagoda bilo je problema. To je zbog Brexita, sada nema tko ubrati jagode. Mnogi berači došli su iz istočne Europe i sada su otišli su kući”, prenosi Net.hr

Britanski kupci su frustrirani ovom situacijom.

”Moja kći voli jagode, pa sam ih došla kupiti za nju. Bila su samo dva paketa, ali nisu bila svježa pa ih nisam kupila, ne mogu vjerovati koliko je praznih polica”, požalila se Sian Hughes, majka dvoje djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari