TRI SMJERA MJERA POMOĆI

VideoEvo kakvim mjerama Vlada planira zaštititi građane od podivljalih cijena: Stižu vaučeri, pada PDV…

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

‘Intervenirat ćemo u smjeru snižavanja stopa PDV-a samo da bi utjecali na ublažavanje pritisaka rasta cijena energenata i nekih drugih proizvoda’, kazao je Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera Plenkovića

Paket mjera za ublažavanje divljanja cijena energenata Vlada će predstaviti sredinom idućega tjedna, a RTL donosi kakva to pomoć s Markova trga čeka građane.

Kako doznaje Ilija Radić, većina Vladinih poteza trebala bi biti usmjerena prema najugroženijim građanima.

No, u paketu mjera se neće naći i ona kojoj su se svi nadali.

Više u VIDEOPRILOGU:

Srijeda je dan kada Vlada kreće u borbu s inflacijom, i to ne jednom mjerom, nego onim što se najavljuje kao sveobuhvatni paket mjera koji bi na kućnom budžetu trebali osjetiti gotovo svi. Jer inflacija je te budžete opako počela nagrizati.

Mađarska je zamrznula cijene osnovnih namirnica. Austrija je jednokratno udvostručila naknadu za nezaposlene i s dodatnih 150 eura pomaže najsiromašnije. Bugarska je još u prosincu zamrznula cijene struje, grijanja i vode. Belgija je smanjila PDV na struju i podijelila vaučere najsiromašnijima. Češka je obustavila naplatu PDV-a na struju i plin.

A što sprema Hrvatska? Posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić:

“Većina država donosi sporadične mjere. Mi smo sagledali sva iskustva, sve šta je potrebno.”

Potvrđeno je da će vladin paket ići u tri smjera: vaučeri za siromašne građane će biti većeg iznosa od trenutnih 200 kuna, a proširit će se broj korisnika. Smanjivat će se PDV na energente, a opskrbljivači u državnom vlasništvu će se morati odreći dijela zarade.

Poduzetnici ovaj plan podržavaju, ali kažu, kasni se i nije dovoljno bez reformi.

“Ovo je vatrogasna mjera. One su uvijek kratkoročne, ne rješavaju problem. To vam je mali C vitamin, ali lijek nije sigurno”, kazao je Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika.

Najveći utjecaj na cijene vlada očekuje u drugom dijelu paketa mjera, smanjenju PDV-a. U Hrvatskoj postoji opća stopa PDV-a od 25 posto i dvije snižene od 13 i od pet posto.

“Mi ćemo intervenirati u smjeru snižavanja stopa PDV-a samo da bi utjecali na ublažavanje pritisaka rasta cijena prvenstveno energenata i nekih drugih proizvoda”, kazao je Savić.

Vlada će u srijedu sniziti PDV na plin, ali, kako doznajemo još nije odlučeno na 13 ili na pet posto. Iako se kao mogućnost spominjalo smanjenje PDV-a na elektičnu energiju, koja se već obračunava po stopi od 13 posto, iz Vlade su, čini se, odustali od te ideje.

Zato će se smanjivati PDV na neke druge artikle iz ove grupe, s 13 posto na pet posto. Vjerojatno će se to odnositi na osnovne prehrambene proizvode. Najniže oporezivi proizvodi će ostati na pet posto PDV-a.

Ipak, to je tek indirektan utjecaj na cijene. Da bi smanjenjem PDV-a pale i cijene, trebaju djelovati i poduzetnici. A oni kažu – smanjenje cijena nije realno očekivati, izvještava Ilija Radić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views