CESTA D403

Video | Pogledajte trenutak kad je danas probijen tunel Podmurvice na ‘najskupljoj cesti u Hrvatskoj’

Dionica od samo tri kilometra koštat će pola milijarde kuna, pružat će se skoro u cijelosti kroz zrak i kroz zemlju

S jedne strane nekoliko radnika i grupa snimatelja, svi na sigurnoj udaljenosti, a s druge se kroz rupu promjera metar ili dva nazirala ogromna krtica za probijanje tunela, drobeći i rušeći kubike i kubike stijena odjednom. Potom pikamer, bager…

Tako je izgledalo probijanje tunela “Podmurvice” danas nešto prije podne na državnoj cesti DC 403, poznatoj i kao “najskuplja cesta u Hrvatskoj” zbog cijene od oko pola milijarde kuna za samo tri kilometra.

Razlog takvoj brutalnoj cijeni je to što se cesta, koja će spajati čvor Škurinje i riječku luku, jest to što će se u skoro cijeloj dužini pružati preko vijadukata i, naravno, kroz tunel, kroz zrak i kroz zemlju. Srećom pa će 85 posto basnoslovnog iznosa za ono što se naziva i “riječkom kopčom”, pokriti Europska unija svojim sredstvima.

Tunel Podmurvice dug je 1253 metara, vijadukt Piopi 316, viadukt Mlaka 144 metara…

Video trenutka probijanja tunela na svom je profilu na društvenim mrežama objavio Grad Rijeka.

RTL je jesenas objavio reportažu s gradilišta na kojem se moralo porušiti 70 objekata, koje je desetljećima bilo u domeni znanstvene fantastike, između ostalog zato što ide i ispod gusto naseljenog kvarta s neboderima. Kako sada stvari stoje, cesta koja će koštati 152 milijuna po kilometru, bit će gotova u lipnju 2023.

Jesenas je vijest bila i to da su oko tog projekta čak i HDZ i SDP zanemarili sve svoje ratne sjekire, sve kako bi se zatvorio prometni prsten oko Rijeke i tako riješio gužve sve do autoceste prema Zagrebu.

“Osim ovog tunela od 1253 metara, imamo još dva vijadukta, podvožnjak, tri raskrižja, dakle vrlo zahtjevno gradilište“, kazao je tada za RTL Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Do potpunog uklanjanja materijala iz tunela građevinarima će biti potrebno još nekoliko tjedana posla, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari