GORI IM POD NOGAMA

VideoRiječki vatrogasci su u štrajku, njihovi kolege iz cijele Hrvatske stižu vozilima na prosvjed!?

02.07.2020., Rijeka - Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke odrzala je vatrogasnu vjezbu na polarnom kruzeru Scenic Eclipse vezanim na lukobranu Mololongo. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kažu da su njihove plaće najniže od svih kolega u većim gradovima i traže povećanje osnovice. U prosjeku je to trenutačno samo 6000 kuna

Štrajk vatrogasaca u Rijeci i to potpuno ujedinjeni; svih 140 pripadnika riječke Javne vatrogasne postrojbe odlučilo je štrajkom povisiti plaće.

Tvrda da su njihove plaće najniže od svih kolega u većim gradovima i traže povećanje osnovice. Grad ima ponudu, ali oni nisu zadovoljni. Poslijepodne je održan još jedan sastanak, a ima li pomaka? Izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovaj put gori pod nogama. No dogovora s Gradom nema. Ipak, ujutro su svi došli u smjenu. Zabrinuti.., ali građani ne moraju biti. Na svaki će njihov poziv izaći, ali ne i na pozive Grada, koji podrazumijevaju različite i brojne poslove.

Goran Hibler, predsjednik Sindikata vatrogasaca:

“Konkretno karnevala, to vam je tipičan primjer. Osiguravanje, velik broj ljudi je tu, i vozila. Osiguranje i tih samih utakmica. Već sad će biti utakmice konstantno. Jedan duži period davali su osiguranje čak i LNG-a na Krku, u Omišlju. To je bilo ugovorom vezano, ali isto da i je u ovom trenutku, takve aktivnosti se više ne provode.”

Nakon još jednog sastanka poslijepodne ništa novo.

Gradonačelnik Marko Filipović: “Ne mogu reći da smo se danas dogovorili, no ostajemo otvoreni za daljnje razgovore. Bilo je izneseno nekoliko prijedloga sa strane vatrogasaca koje moramo dodatno razmotriti, jer imaju učinak na proračun.

Vatrogasci traže povećanje osnovice plaće od 12 posto, odnosno, sa 1875 na 2100 kuna. Trenutna im je plaća u prosjeku šest tisuća kuna, sa svim dodacima. Što kažu građani?

“Ako u Zagrebu imaju vatrogasci veće plaće, pa nek imaju i ovi ovdje. To je sasvim normalno i sasvim ok. I trebamo ih svi podržati”, kaže Jozo Vučković iz Rijeke.

“To je jako loše ako netko mora štrajkati da bi se došlo do toga da bi se priznao rad”, kaže Josip Horvat iz Rijeke.

Štrajk je, poručuju, jedini način. Voditelj vatrogasne grupe JVP Rijeka Demir Ferhatović: “Posao kao posao je dobar, mi ga volimo, zato ga i radimo. Međutim, kao što sve ima troškove, tako ima i naš život.”

Ako se ne dogovore, sljedeći korak je prosvjed. Goran Hibler kaže:

“Najavili su svi iz cijele Hrvatske da će doći sa svojim vozilima na prosvjed, onda ćemo napraviti prosvjednu vožnju. Nudili su financijsku pomoć, materijalnu, kakvu god treba. Mi smo vatrogasci i zajedno radimo. Zajedno smo na toj intervenciji i u dane blagdana i noću i tako dalje.”

Problem bukti. Ali na buktinje su, kažu, navikli. I neće odustati, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views