KUNA, GLAGOLJICA, ŠAHOVNICA...

Video | Šprajc o nagrađenim eurokovanicama oko kojih NIJE izbio skandal: ‘Živa šteta što nije’

RTL

Hrvatska narodna banka, nakon prvotnog skandala s Pranjkovićem i povlačenjem iz sudjelovanja, raspisala je novi natječaj za kovanicu s motivom kune

Nacionalna drama s motivom kune na hrvatskoj kovanici eura ulazi u novu fazu. Traži se novi motiv kune na hrvatskoj kovanici od 1 eura jer je prvobitno odabran motiv navodno preslikani motiv s fotografije jedne škotske kune, komentira Zoran Šprajc u RTL Direktu.

Jučer je autor tog motiva Stjepan Pranjković povukao svoje idejno rješenje, a Hrvatska narodna banka je odlučila raspisati novi natječaj za likovno rješenje s motivom kune.

Više u VIDEOPRILOGU:

Pranjković će tako svojom voljom ostati bez 70.000 kuna koje će dobiti idući pobjednik ovog natječaja, ali Pranjković ipak neće ostati skroz kratkih rukava. Mladi genijalac dobit će dva puta po 35 000 kuna jer je na istom natječaju osvojio drugo mjesto za motiv glagoljice i također drugo mjesto za motiv geografske Hrvatske na kovanici. Dakle umjesto 140.000 kuna Pranjković će dobiti 70.000 kuna, također lijepa cifra.

Ali pogledajmo još neka nagrađena djela koja su imala sreću da oko njih nije izbio skandal premda je za neka živa šteta što nije.

Dakle u kategoriji Nikola Tesla pobijedilo je ovo likovno rješenje koje će krasiti kovanice od 50, 20 i 10 centi. Sretni dobitnik 70.000 kuna je Ivan Domagoj Račić student treće godine aeronautike. U istoj kategoriji za drugo mjesto 35.000 kuna dobit će Ivan Družak, njegov Tesla evo ovako izgleda.

Treće mjesto dobio je Tesla kojeg su crtala čak dva autora Marija Levačić i Ante Komać, oni će za svoj rad podijeliti 20.000 kuna.

U kategoriji kune koja će krasiti kovanicu od 1 eura već znamo pobijedio je student treće godine likovne akdemije Stjepan Pranjković koji je izbačen iz igre, a drugo mjesto osvojilo je ovo fantastično likovno rješenje izvjesnog Petra Perčiča koji će za svoj trud dobiti 35.000 kuna. Malo podsjeća na amblem nekog lovačkog društva, ali i to lijepo opisuje Hrvatsku.

Treće mjesto osvojio je Siniša Popović, njegova kuna kao i Pranjkovićeva također stoji na grani, doduše ne zna se je li i to škotska ili češka grana, a dok se ne dozna, Popović će za treće mjesto uzeti 20.000 kuna, ali preporučamo da požuri na blagajnu HNB-a, dok opet ne izbije neki skandal.

Autor najuspješnijeg dizajna za motiv geografske karte Republike Hrvatske sa šahovnicom u pozadini koja će krasiti kovanicu od 2 eura jest Ivan Šivak, mag. art. animiranog filma i novih medija. Stjepan Pranjković koji je pobijedio pa izgubio na kuni, u ovoj kategoriji je osvojio drugo mjesto, ovaj put njegova karta Hrvatske nije bila nikom sporna i kako smo rekli za nju će dobiti 35.000 kuna.

I treće nagrađena Hrvatska izgleda baš kao Hrvatska, Marija Zidić i Andrija Mudnić koji su ovo nacrtali dobit će po 10.000 kuna svaki.

A u zadnjoj kategoriji glagoljice pobijedila je Maja Škripelj, inženjerka arhitekture i urbanizma. Njezino rješenje će krasiti kovanice od 5, 2 i 1 centa i doista kovanica izgleda kao da je tisuću godina stara.

Drugo mjesto je i ovoj kategoriji osvojio sporni Stjepan Pranjković koji je i za njega dobio još 35.000 kuna i doista ne može se prigovoriti žiriju, njegova rješenja doista izgledaju najbolje u svim kategorijama.

Treći glagoljaš s 10.000 kuna je opet duo Marije Zidić i Andrije Mudnića koji su i ovdje dobili po deset tisuća kuna svaki, dakle ukupno su osvojili 40.000 kuna, komentira Zoran Šprajc u RTL Direktu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari