ZAŠTITA ZA PAČIĆE

Video | U Bakru izgradili sklonište za patke! Upoznajte Franju i Josipa, volontere koji su srce i duša ovog prekrasnog grada

Foto: M Šegulja Screenshot Kanal Ri

I tako pačji pjev svakog jutra budi stanovnike Bakra. 15-tak patki, a među njima i labud Đuro, prava su atrakcija!

“Kad šetan ja rivom, već patkice reagiraju na mene, ko da me poznaju, a ja iman kruha kod sebe I same idu za mnom bez da bacan, a kad počnen bacat onda sve dođu, svako jutro tako reći”, priča Franjo Vicić, volonter iz Bakra.

Patke vole Franju ali i Franjo njih. Zato im je i izradio utočište u Jazu, plutajuću kućicu sa slamom.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: ADRIANA KOŠTA
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Kućicu smo postavili na plato od stiropora koji smo dobro učvrstili dašćicama i usidrili s dva sidra. Neće ju ni bura, miče se malo, pliva, ali ne more od onuda proć”, dodaje Franjo.

A glavni razlog postavljanja kućice je obrana mladih pačića od grabežljivaca. Kad patke dobiju mladunce pojedu ih, nažalost, galebovi.

“Bude po 13, 12 mladih. To je prekrasno za videt i onda svaki dan ih brojimo sve manje i ako jedan na kraju ostane i uspije ga obranit je dobro”, kaže Franjo Vicić.

Velika podrška volonteru godine PGŽ je i njegova supruga.

“Ja radim smjene od jutra do sutra, tako da mi je drago da se bavi nečim. Mogu reć da sam jako ponosna, osobito kad je dobio priznanje za svoj rad jer to je velika žrtva kao i za svaki posao”, kaže.

Posao je za sada obavljen, kućica je postavljena, sada je red na patkama da ju prihvate za svoj dom.

“Ako prihvate kućicu ko gnjezdo ja se nadam da bi mogle svih 10, 15 koliko ih u početku bude da bi mogli opstat. U Jazu imaju dovoljno hrane, ovo je njihovo okruženje, pitka voda, trava slatkovodna”, nada se Franjo.

A o čistoći Jaza već 13 godina brine Josip, ljeti ga čisti svaki dan.

“Poslije bure je tu jako puno smeća… To su bile osti za mrkače i sad su grablje i tako san počel čistit, ovo je neka nova trava koja se pojavila, četvrtu i petu godinu”, kaže Josip Jalšovec.

I nikako da ju iskorjeni, žali se gospodin Josip, no on je uporan. Društvo mu rano ujutro prave upravo patke.

“One tu budu ujutro, ja ih nađen do 11 komadi, danas gledan oće ka unutra, neće, ali mislin da oće kad počnu para nać”, dodaje Josip Jalšovec.

“Govorin da je to lipo, velo fala Bakranim ča vavik nastoje napravit neč interesantno, autohtono i promiču tako i turizam i kulturu, hvali volontere iz Bakra Maja iz Praputnjaka.

A uz jutarnju kavu i druženje dolaze tako i nove ideje, bakarski umirovljenici ne miruju, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari