RIJEKA 21

Video | Udruga za sindrom down Rijeka pružila utočište izbjegloj obitelji iz Ukrajine

Screenshot Kanal RI

Aljoša, Anastasya i Svetlana Čistakova, obitelj je iz Ukrajine koja je u zadnji tren napustila zemlju pogođenu ratom.

Zahvaljujući dobrim ljudima našli su potrebnu pomoć.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: PETAR BALJAK
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

– Mi smo iz Ukrajine iz Kijeva. Došli smo ovdje živjeti, jer je naša zemlja u ratu. Naši prijatelji iz Udruge zvali su nas da dođemo proslaviti danas s njima. Slušamo ukrajinsku muziku jer nam je teško što smo morali otići od kuće, kaže Anastasya Čistakova.

Zahvaljujući dobrim ljudima našli su potrebnu pomoć. Udruga za sindrom down Rijeka pružila im je utočište.

– Mi smo prije sedam dana primili obitelj, na žalost ne turistički kako bi mi to voljeli, izbjeglu obitelj koja je eto utočište pronašla u Rijeci. S obzirom da su došli samo s jednim malim koferom i u tom koferu su bile sve stvari za dječaka koji je dio obitelji a taj dječak je s down sindromom – dakle nemaju doslovno ništa, otkriva Amira Međić Simunić, iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21.

Međunarodni dan down sindroma službeno se obilježava 21. ožujka, no članovi riječke Udruge odlučili su iskoristiti sunčanu subotu kako bi s čim većim brojem članova i prijatelja proslavili svoj rad.

– Simbolično danas naši građani imaju prilku sudjelovati u vezivanju različitih čarapa i time podržati borbu za prihvaćanje različitosti i samim time važnost inkluzije djece s teškoćama u razvoju, dodaje Amira Međić Simunić.

Grad Rijeka, PGŽ, donatori i volonteri bez kojih je rad udruge nezamisliv , zajedničkim su snagama podigli udrugu na razinu koju danas vidimo.

– Odlučili smo pomoći prilikom uređenja ovih prostora pri uređenju senzorne sobe i gotovo svih radova koji su bili potrebni u prostoru da bi udurga mogla funkcionirati, kaže Mladen Kvaternik Simunić iz Zaklade Vincero.

– Ovakvi događaji i susreti nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, to je definitivno. Ovakvi susreti nabijeni su emocijama i kad odlazimo odavde onda vidimo da zapravo humanost, dobrota nema granica. Grad rijeka u okviru svojih mogućnosti uvijek potiče ovakve stvari, rekao je Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Za sve posjetitelje članovi i prijatelji udruge pripremili su razne delicije.

Udruga danas ima 3 kabineta i 1 senzornu prostoriju, edukacijsko rehabilitacijske terapije, dječeg psihologa i fizikalne terapije za djecu. Jedna od novih članica je i jednogodišnja Šarlot.

Svi građani koji žele mogu sudjelovati u udruzi kao volonteri, ali isto tako mogu donirati sredstva za pomoć ukrajinskoj obitelji preko Udruge za sindrom down: IBAN: HR6924020061100435365.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari