"ŽELIM OSNOVATI OBITELJ U RIJECI!"

Vivoda predstavio pronatalitetnu mjeru “Rent to own”; Mlade riječke obitelji lakše bi došle do stana

Kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera za gradonačelnika Grada Rijeke Vedran Vivoda, gradska vijećnica Akcije mladih Anet Trope i Alen Liverić iz Unije Kvarnera predstavili su danas na tiskovnoj konferenciji pronatalitetne mjere programa TOČKA NA RI.

Vedran Vivoda je naveo četiri ključne točke svojih pronatalitetnih mjera: rješavanje stambenog pitanja, financijski poticaji za obitelj, pristupačne jaslice i vrtić za svako dijete te kvalitetno osnovno školstvo.

Istaknuo je kako je jedna najvažnijih točaka njegova programa pronatalitetna politika, a njen najvažniji aspekt je rješavanje stambenog pitanja.

“Uz stabilan posao, krov nad glavom omogućuje mladim obiteljima mirno planiranje budućnosti. Na početku svoga puta mladim obiteljima je često teško dostupno kreditno zaduženje za kupnju nekretnine, ali na žalost u gradu Rijeci postoji i problem s najmom stanova (nedostatak stanova, obitelji s djecom kao često nepoželjni najmoprimci, previsoka cijena najma)”, istaknuo je Vedran Vivoda koji je potom predstavio Rent to Own sustav kao rješenje.

Rent to own sustav je prokušani sustav u nekoliko europskih zemalja poput Nizozemske, Velike Britanije i skandinavskih zemalja. Ukratko rečeno, Rent to Own sustav je sustav u kojem bi mlade obitelji iznajmile stan na 3, 5 ili 10 godina, dogovorile cijenu eventualne kupnje po kojoj bi kupile stan po isteku najma ako se za to odluče. Cijena stana se umanjuje za iznos uplaćenog najma i eventualne dogovorene štednje.

“S obzirom na to da je 2% stanova u vlasništvu grada od svih stanova trenutno za najam u gradu Rijeci, ovaj model bi se mogao pokrenuti kroz nekoliko mjeseci. Uz to, postoji mogućnost da se stanovi za ovaj sustav grade i preko poticajne stanogradnje (POS). Dugoročno gledano ne postoji trošak za sam Grad. Naše projekcije govore da bi za normalan život mlada obitelj mogla izdvojiti 1,5 do 2 eura s PDV-om po kvadratu kao cijenu najma. Cijena bi ovisila o kvaliteti građevine i uređenju stana. Ovim sustavom vršio bi se neposredni utjecaj na tržište najma nekretnina i svojevrstan korektiv cijena”, naglasio je Vivoda.

Anet Trope predstavila je Financijske poticaje za obitelj i mjere kojima će se omogućiti pristupačne jaslice i vrtić za svako dijete.

Trope naglašava da bi prva od ovih mjera bilo smanjenje cijene jaslica i vrtića za roditelje na cijenu od 350 do 500 kuna po djetetu ovisno o cenzusu. Uz to naglašava, da je cilj Vivode kao gradonačelnika i stranaka Akcije mladih i Unije Kvarnera do kraja mandata uvesti besplatne jaslice (djeca do 3 godine) za svu djecu.

Naglasila je da su svjesni u Akciji mladih da postoji nedostatak vrtića, i posebno jaslica, te se misli uz nastavak sufinanciranja djece koja idu vrtiće drugih osnivača, sufinancirati djecu koja idu u obrte za čuvanje djece – dadilje.

“Uz sve to, krenut ćemo u izgradnju montažno modularnih objekata po principu skandinavskih zemalja, i to hitnom izgradnjom novog vrtića na Rastočinama.”, rekla je Trope.

Trope je predstavila i treću točku pronatalitetnih mjera, a to je povećanje nagrada za novorođenče.

“Svjesni smo da se u Rijeci godišnje rodi tek nešto više od 800 djece. Uz iseljavanje, posebice mladih Grad Rijeka godišnje gubi 2000 stanovnika. Ovo je mjera koju možemo provesti odmah i za nju je potrebno dodatno tek malo više od 3 milijuna kuna.”, naglasila je Trope.

Uvelo bi se povećanje nagrade za rođenje prvog djeteta s 1.500 kuna na 3.500 kuna, te za drugo dijete s 2.000 na 4.500 kuna. Za rođenje trećeg i svakog sljedećeg djeteta dobilo bi se 31.500 kn kroz 7 godina (4.500 kuna godišnje).

Alen Liverić i Vedran Vivoda predstavili su mjere za podizanje kvalitete osnovnog školstva.

“Grad temeljen na znanju ne postoji bez modernog obrazovanja. Prije svega moramo usvojiti svijest da znanje nije luksuz nego osnovna životna potreba te da moramo djeci osigurati optimalne uvjete za rast, razvoj i stjecanje znanja. Uz to, smatramo da su riječka djeca zaslužila i pristojan obrok dok su u školi. Grad će u potpunosti sufinancirati topli i nutritivno zdravi obrok tradicionalne hrvatske kuhinje bez sendviča i brze hrane. Zdravu prehranu iz dječjih vrtića treba uvesti i u osnovne škole.

Za osiguranje kvalitetne nastave i u praksi Grad Rijeka će vlastitim sredstvima financirati modernizaciju nastave kemije, fizike, matematike, informatike, te će za tehničku kulturu u svakoj školi osigurati sredstva za provedbu tehnološkog obrazovanja i robotike upotrebom MicroBit programibilnih robota. Ono što je dobro za našu djecu smo prepoznali, te bi nastavili poticati provođenja programa građanskog odgoja i Moja Rijeka, te nastavak, ali i ubrzanje energetske obnove škola, ali i uređenja okoliša škola.”, rekao je Vivoda.

Vivoda je naglasio da bi se dodatno potaknulo djecu na boravak u produženom boravku, te održavanje cjelodnevne nastave u osnovnim školama, Grad bi financirao sredstva za plaće učiteljica i ostale troškove u 100% iznosu. Trenutno je svake školske godine uključeno oko 2100 učenika.

Liverić je naglasio da nisu zaboravili na socijalni program.

“Dobar postojeći socijalni program bi nadogradili i to time da bi za djecu roditelja sa slabim prihodovnim cenzusom osigurali niz besplatnih usluga i to od vrtića pa do kraja srednje škole. Besplatne usluge poput: prijevoza u školu, besplatnih radnih bilježnica, bilježnica i informatičke opreme potrebne za savladavanje sadržaja koji se uče u školi, besplatnih marendi, besplatni produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu dok se ne ukine za svih i bon za trošak odjeće.”, rekao je Liverić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari