NARUŠAVANJE PRIVATNOSTI

WHATSAPP: Nakon što pristanete na nove uvjete, neće pomoći ni ako ga obrišete

Foto: Pixabay

Pristajanje na uvjete značit će da će se privatni podaci korisnika, uključujući njegov telefonski broj, dijeliti s Facebookom koji je vlasnik WhatsAppa

WhatsApp će prisiliti korisnike da se u roku od sljedećih mjesec dana slože s novom politikom privatnosti ili će u protivnom izgubiti pristup aplikaciji.  Pristajanje na uvjete značit će da će se privatni podaci korisnika, uključujući njegov telefonski broj, dijeliti s Facebookom koji je vlasnik WhatsAppa.  Svi korisnici moraju se složiti s novim uvjetima do 8. veljače 2021. ili će izgubiti pristup svojim chatovima i kontaktima. Ažuriranje dolazi u obliku obavijesti unutar aplikacije, koju korisnici mogu zanemariti do dolaska datuma.

“Označavanjem Pristajem prihvaćate nove uvjete koji stupaju na snagu 8. veljače 2021. Nakon ovog datuma morat ćete prihvatiti nove uvjete da biste nastavili koristiti WhatsApp. Također možete posjetiti centar za pomoć ako želite izbrisati svoj račun“, obavještava aplikacija u vlasništvu Facebooka.

‘Nudimo integriranje u ostale proizvode Facebooka’

WhatsApp je odbio komentirati ažuriranje, ali glasnogovornik je za Independent rekao da su ažuriranja pravila o privatnosti “uobičajena u industriji” i da korisnici imaju “dovoljno vremena” da ih pregledaju.  Ažuriranje je osmišljeno kako bi “ponudilo integracije u proizvode tvrtke Facebook”, što također uključuje Instagram i Messenger.

Prikupljeni podaci uključuju „razinu baterije, jačinu signala, verziju aplikacije, podatke o pregledniku, mobilnu mrežu, podatke o vezi (uključujući telefonski broj, mobilnog operatera ili ISP-a), jezik i vremensku zonu, IP adresu, podatke o radu uređaja i identifikatore (uključujući jedinstvene identifikatore) na proizvode tvrtke Facebook povezane s istim uređajem ili računom). ”

Neki korisnici WhatsAppa kritizirali su novu politiku privatnosti na društvenim mrežama, a mnogi su rekli da planiraju preći na konkurentske aplikacije.

S oko 2,5 milijarde korisnika širom svijeta, WhatsApp je daleko najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu.

Znakovito brisanje rečenice o privatnosti

Starija verzija politike privatnosti WhatsAppa isticala je: “Poštivanje vaše privatnosti kodirano je u našu DNK. Otkad smo pokrenuli WhatsApp, težili smo izgradnji naših usluga imajući na umu niz jakih načela privatnosti. “Ovaj redak više nije prisutan u najnovijoj verziji.

Novo pravilo također znači da jednostavno brisanje aplikacije s uređaja neće spriječiti WhatsApp da zadrži privatne podatke korisnika. Da bi osigurali da WhatsApp više neće prikupljati njihove podatke, korisnici umjesto toga moraju koristiti značajku u aplikaciji za brisanje svog računa.  Pravilo napominje da će i nakon upotrebe ove značajke brisanja neki podaci ostati u tvrtki, navodeći: “kada izbrišete svoj račun, to ne utječe na vaše podatke koji se odnose na grupe koje ste stvorili ili informacije koje drugi korisnici imaju u vezi s vama, poput njihove kopije poruka koje ste im poslali. ”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari