ODGOVORI NA BITNA PITANJA

Bubrezi pod povećalom: ključna pitanja i odgovori  stručnjaka Poliklinike Primari

S obzirom na povećan broj zdravstvenih izazova koji se povezuju s bubrezima prof. dr. sc. Sanjin Rački, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist nefrologije u Poliklinici Primari i pročelnik Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC-a Rijeka dao je odgovore na nekoliko bitnih pitanja.

  1. Zašto su bubrezi važni? Koja je njihova funkcija?

Bubrezi su vitalni organi u ljudskom tijelu koji imaju nekoliko ključnih funkcija poput filtracije krvi, regulacije ravnoteže tekućina i elektrolita (natrija, kalija i klorida), regulacije krvnog tlaka, izlučivanja toksina, izlučivanje hormona eritropoetina važnog za stvaranje krvi, regulacija vitamina D za pravilnu funkciju kosti, regulacija volumena krvi, te detoksifikaciju u općem smislu.

Sve ove funkcije bubrega su ključne za održavanje homeostaze, što je stabilno unutarnje stanje tijela neophodno za zdravlje i normalno funkcioniranje.

  • Koji su simptomi bolesti bubrega?

Kada bubrezi ne rade ispravno, to može dovesti do nakupljanja otpadnih proizvoda u krvi, poremećaja ravnoteže elektrolita, povišenog krvnog tlaka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bolesti bubrega mogu biti podmukle i simptomi često ne postanu očigledni dok bolest ne uznapreduje. Neki od uobičajenih simptoma bolesti bubrega uključuju:

  • promjene u načinu mokrenja (učestalo mokrenje, te velika ili premala količina mokraće, tamna, krvava, pjenušava ili mutna mokraća, te bol pri mokrenju)
  • oticanje lica, ruku, zglobova, umor i slabost
  • bolovi u leđima koji mogu biti uzrokovani bubrežnim kamencima, cistama, infekcijama , malignim bolestima
  • nakupljanje toksina u tijelu što uzrokuje probleme s kožom, mučnine, metalni okus u ustima
  • visoki krvni tlak, problemi sa spavanjem, gubitak daha zbog nakupljanja vode u plućima
  • Što napraviti ako se osjete simptomi?

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom zbog daljnje dijagnostike ili postavljanja dijagnoze. Redovni pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju bolesti bubrega prije nego što dođe do ozbiljnijih komplikacija.

Pregled nefrologa je bezbolan i brz, a često je popraćen ultrazvučnom ili laboratorijskom dijagnostikom.

  • Što je najgore što se može dogoditi ako ne primijetimo ili zanemarimo ove simptome?

Najgori scenarij je otkazivanje bubrega, to stanje se naziva zatajenje bubrega ili bubrežna insuficijencija. Postoje različiti stupnjevi i vrste zatajenja bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega (koje se događa iznenada) i kronično zatajenje bubrega (koje se razvija tijekom vremena). Bez obzira na vrstu, zatajenje bubrega zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Ako je riječ o akutnom zatajenju bubrega, liječenje može uključivati rješavanje osnovnog uzroka (npr. dehidracija, infekcija, blokada urinarnog trakta).

Liječenje može uključivati infuziju, lijekove za povećanje krvnog tlaka ili antibiotike za infekcije te često i potrebu za bolničkim liječenjem.

Ako se radi o uznapredovalom ili završnom stadiju kroničnog bubrežnog zatajenja tu postoji nekoliko mogućnosti nadomještanja funkcije bubrega:

  • Dijaliza – način liječenja koji zamjenjuje funkciju bubrega filtriranjem otpadnih tvari i viška tekućine iz krvi.
  • Transplantacija bubrega – najbolji način liječenja za pacijente s kroničnim zatajenjem bubrega. Potreban je odgovarajući donor (živa donor ili  umrla osoba).

Oba postupka, dijaliza i transplantacija se pripremaju i provode uz adekvatnu pripremu u specijaliziranim bolničkim ustanovama.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega moraju provoditi primjerenu prehranu po preporuci specijaliste nefrologa uz suradnju dijetetičara, najčešće s niskim unosom soli, kalija, fosfora i proteina kako bi smanjilo opterećenje bubrega. Potrebno je redovito pratiti unos tekućine kako bi se izbjeglo nakupljanje tekućine u tijelu.

Lijekovi mogu pomoći u kontroli simptoma i komplikacija zatajenja bubrega. To može uključivati različite lijekove – za kontrolu krvnog tlaka, anemije, metaboličkih poremećaja, sprječavanje oticanja i drugo.

Zatajenje bubrega je ozbiljno stanje koje zahtijeva multidisciplinarni pristup i kontinuiranu medicinsku njegu kako bi se održala kvaliteta života pacijenta i spriječile komplikacije.

Pravovremena reakcija, redovito praćenje i preventivno djelovanje, posebno kod ljudi koji u obitelji imaju slučajeva bubrežnih bolesti može uvelike odgoditi pojavu bolesti i uz male promjene sukladno savjetima liječnika očuvati kvalitetu života.

Poliklinika Primari u Rijeci, u centru Zagrad, na adresi Prolaz Marije Krucifikse Kozulić 1 okuplja vrhunske stručnjake na polju nefrologije, urologije, kardiologije, gastroenterologije I ortopedije.

Sve informacije i narudžbe možete posjetiti web stranicu www.primari.hr, nazvati na broj 051 500 001, ili poslati mail na primari@primari.hr

Poliklinika Primari, Partneri Vašeg zdravlja.  (promo)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari