ODGOVORI NA BITNA PITANJA

Bubrezi pod povećalom: ključna pitanja i odgovori  stručnjaka Poliklinike Primari

Idi na originalni članak

S obzirom na povećan broj zdravstvenih izazova koji se povezuju s bubrezima prof. dr. sc. Sanjin Rački, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist nefrologije u Poliklinici Primari i pročelnik Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC-a Rijeka dao je odgovore na nekoliko bitnih pitanja.

Oglas
  1. Zašto su bubrezi važni? Koja je njihova funkcija?

Bubrezi su vitalni organi u ljudskom tijelu koji imaju nekoliko ključnih funkcija poput filtracije krvi, regulacije ravnoteže tekućina i elektrolita (natrija, kalija i klorida), regulacije krvnog tlaka, izlučivanja toksina, izlučivanje hormona eritropoetina važnog za stvaranje krvi, regulacija vitamina D za pravilnu funkciju kosti, regulacija volumena krvi, te detoksifikaciju u općem smislu.

Sve ove funkcije bubrega su ključne za održavanje homeostaze, što je stabilno unutarnje stanje tijela neophodno za zdravlje i normalno funkcioniranje.

Kada bubrezi ne rade ispravno, to može dovesti do nakupljanja otpadnih proizvoda u krvi, poremećaja ravnoteže elektrolita, povišenog krvnog tlaka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bolesti bubrega mogu biti podmukle i simptomi često ne postanu očigledni dok bolest ne uznapreduje. Neki od uobičajenih simptoma bolesti bubrega uključuju:

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom zbog daljnje dijagnostike ili postavljanja dijagnoze. Redovni pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju bolesti bubrega prije nego što dođe do ozbiljnijih komplikacija.

Pregled nefrologa je bezbolan i brz, a često je popraćen ultrazvučnom ili laboratorijskom dijagnostikom.

Najgori scenarij je otkazivanje bubrega, to stanje se naziva zatajenje bubrega ili bubrežna insuficijencija. Postoje različiti stupnjevi i vrste zatajenja bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega (koje se događa iznenada) i kronično zatajenje bubrega (koje se razvija tijekom vremena). Bez obzira na vrstu, zatajenje bubrega zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Ako je riječ o akutnom zatajenju bubrega, liječenje može uključivati rješavanje osnovnog uzroka (npr. dehidracija, infekcija, blokada urinarnog trakta).

Liječenje može uključivati infuziju, lijekove za povećanje krvnog tlaka ili antibiotike za infekcije te često i potrebu za bolničkim liječenjem.

Ako se radi o uznapredovalom ili završnom stadiju kroničnog bubrežnog zatajenja tu postoji nekoliko mogućnosti nadomještanja funkcije bubrega:

Oba postupka, dijaliza i transplantacija se pripremaju i provode uz adekvatnu pripremu u specijaliziranim bolničkim ustanovama.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega moraju provoditi primjerenu prehranu po preporuci specijaliste nefrologa uz suradnju dijetetičara, najčešće s niskim unosom soli, kalija, fosfora i proteina kako bi smanjilo opterećenje bubrega. Potrebno je redovito pratiti unos tekućine kako bi se izbjeglo nakupljanje tekućine u tijelu.

Lijekovi mogu pomoći u kontroli simptoma i komplikacija zatajenja bubrega. To može uključivati različite lijekove – za kontrolu krvnog tlaka, anemije, metaboličkih poremećaja, sprječavanje oticanja i drugo.

Zatajenje bubrega je ozbiljno stanje koje zahtijeva multidisciplinarni pristup i kontinuiranu medicinsku njegu kako bi se održala kvaliteta života pacijenta i spriječile komplikacije.

Pravovremena reakcija, redovito praćenje i preventivno djelovanje, posebno kod ljudi koji u obitelji imaju slučajeva bubrežnih bolesti može uvelike odgoditi pojavu bolesti i uz male promjene sukladno savjetima liječnika očuvati kvalitetu života.

Poliklinika Primari u Rijeci, u centru Zagrad, na adresi Prolaz Marije Krucifikse Kozulić 1 okuplja vrhunske stručnjake na polju nefrologije, urologije, kardiologije, gastroenterologije I ortopedije.

Sve informacije i narudžbe možete posjetiti web stranicu www.primari.hr, nazvati na broj 051 500 001, ili poslati mail na primari@primari.hr

Poliklinika Primari, Partneri Vašeg zdravlja.  (promo)

Exit mobile version