DOBRO JE ZNATI!

Kako se zaštititi prilikom korištenja bušilice

Električni alati su od velike pomoći za učinkovito dovršavanje bilo kojeg vašeg projekta. Međutim, ako ne poduzmete odgovarajuće sigurnosne mjere i ne znate kako ih ispravno koristiti, to može dovesti do nepredviđenih i opasnih situacija

Među svim električnim alatima, bušilice su najprikladnije za hobi projekte i profesionalnu upotrebu. Kako biste bili sigurni tijekom korištenja, važno je da znate pravilno bušiti. Dakle, da biste dobili nevjerojatan rezultat bez ozljeda tijekom korištenja električne bušilice, morate slijediti neke sigurnosne savjete.

Kako biste dobili pravu ideju o tome kako sigurno i jednostavno koristiti svoju električnu bušilicu da dovršite svoj posao, najprije saznajte sve potrebne informacije, a tek poslije toga krenite s radom. Električne bušilice se uglavnom koriste u građevinske svrhe ili za obavljanje raznih zadataka kod kuće. To su moćni alati koji se koriste za pravljenje rupa u bilo kojoj vrsti materijala, uključujući tvrde površine, poput betona, plastike, drveta, metala ili čak u stijenama.

Na tržištu ćete pronaći razne vrste strojeva za bušenje koje također možete koristiti za hobi projekte. Iako su jednostavni za korištenje, važno je da ste prilikom rukovanja tim strojevima pažljivi te da ste se prethodno informirali o korištenju. Za vlastitu dobrobit je potrebno da se pripremite odgovarajućim sigurnosnim mjerama. Za početak je važno da nosite sigurnu zaštitnu odjeću i zaštitu za oči. Ovo je prvi savjet koji morate slijediti kako biste se zaštitili dok koristite bušilicu. Jer i najvještija osoba može se teško ozlijediti zbog neznanja.

Kad god namjeravate raditi s bušilicom ili bilo kojom drugom vrstom električnog alata, izbjegavajte nošenje široke odjeće ili visećeg nakita koji bi mogao zapeti za bušilicu dok se naginjete nad nju. Također biste trebali nositi zaštitne naočale ili naočale koje prekrivaju vaše oči kako biste ih zaštitili od letećih krhotina.

Ako redovito bušite, nošenje zaštite za uši također je vrlo važno. Ručna električna bušilica proizvodi oko 90 decibela zvuka, dovoljno da izazove oštećenje sluha nakon duljeg izlaganja. Većina akumulatorskih bušilica je tiha i zaštita sluha nije potrebna.

S druge strane, udarne bušilice su najglasnije i proizvode preko 100 decibela. Zaštita sluha preporuča se kad god koristite ove vrste bušilica.

Ako radite s ciglom ili betonom, zaštita pluća je vrlo važna budući da izloženost velikoj količini prašine kristalnog silicija može uzrokovati silikozu koja je respiratorna bolest. Maska protiv prašine može pomoći da vaš nos i usta ne budu pod utjecajem ove prašine. Međutim, ako morate raditi duže vrijeme u takvim okolnostima, preporučljivo je koristiti respirator. Svaki je respirator ocijenjen za određene vrste opasnosti, stoga svakako koristite onaj koji odgovara vašem projektu.

Prije prve uporabe bušilice, morate upoznati postupak rada. Pomoći će vam u sigurnom radu s vašim električnim alatom. Ako koristite svrdlo koje je napravljeno od pogrešnog materijala, to može uzrokovati pucanje svrdla ili materijala koji bušite. Možete koristiti svrdlo opće namjene za drvo, svrdlo za zidove na kamenu, cigli ili betonu, HSS svrdlo za većinu metala i karbonsko svrdlo ili svrdlo s dijamantnim vrhom na vrlo tvrdim i lomljivim površinama, poput porculana, stakla ili glaziranih pločica.

Kad god bušite rupu za vijak, postoji jednostavan način da pronađete svrdlo prave veličine. Držite vijak točno iza nastavka. Uvjerite se da nastavak skriva osovinu vijka, ali također provjerite da navoji vijaka još uvijek budu vidljivi s obje strane.

Osim ovih stvari, također biste trebali istražiti više informacija o bušilici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari