KOJI JE PRVI KORAK?

Saznajte sve o APN subvencioniranim kreditima za kupnju stana ili kuće

Dosad ste vjerojatno već upoznati s informacijom da uskoro kreće novi, a možda i posljednji krug subvencioniranih stambenih kredita. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama nedavno je objavila hodogram za novi krug prijava, pa će tako zahtjeve građana APN početi zaprimati od 20. ožujka.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju nekretnine ili izgradnju kuće putem APN subvencioniranih kredita, a niste sigurni koji je prvi korak koji trebate napraviti, donosimo vam sve najvažnije informacije.

Za vas smo se obratili uglednoj riječkoj tvrtki Dogma kapital d.o.o. koja je dosad sudjelovala u svih sedam krugova APN subvencioniranih kredita te brojnim građanima pomogla u rješavanju stambenog pitanja.

Tim smo povodom razgovarali s Arianom Nikšić, direktoricom Dogma kapitala koja je sve zainteresirane građane pozivala da dođu na Dane otvorenih vrata u srijedu 1. ožujka od 08-20 sati u ured Dogma kapitala na adresi Korzo 35 (II. kat). 

FOTO: Direktorica Dogma kapitala Ariana Nikšić

Gđo. Nikšić, kome se podnose zahtjevi?

“Zahtjevi za subvencioniranje kredita predaju su u banku, zajedno sa kreditnom dokumentacijom, a banka po odobrenju kredita šalje zahtjeve u APN. Dakle, APN zaprima zahtjeve posredno, banka je prvi korak, ali u našem slučaju prvi korak je kreditni posrednik koji predaje kompletirane predmete u banku i na taj način štedi ljudima vrijeme i pomaže u prikupljanju dokumentacije.”

Koji su uvjeti za odobravanje subvencioniranja kredita?

“Zahtjev mogu predati kreditno sposobne osobe mlađe od 45 godina koje  nemaju stan ili kuću u vlasništvu (ni njihov bračni ili izvanbračni partner) ili  osobe koje imaju u vlasništvu stan ili kuću ali ga namjeravaju prodati radi kupnje većeg stana. U tom slučaju moraju potpisati izjavu da će prodati stan u roku od dvije godine, ako ne prodaju gube pravo na subvenciju.

Suvlasništvo se ne smatra vlasništvom, tako da ukoliko osoba ima suvlasnički dio u nekoj nekretnini, a nekretnina ne zadovoljava tehničko-higijenske uvjete za stanovanje, može aplicirati za subvencionirani kredit.”

 Koliko iznosi subvencija?

“Subvencija iznosi 30 % do 51 % od iznosa mjesečnog anuiteta / rate, ovisno o području pripadnosti grada ili općine u kojoj se nekretnina kupuje.  Razdoblje subvencije traje pet godina, za svako dijete u obitelji do 18 godina starosti produljuje se za jednu  godinu,  a za svako novorođeno ili posvojeno dijete u periodu trajanja subvencije produljuje za dvije godine. U slučaju invalidnosti člana kućanstva iznad 50% tjelesnog oštećenja subvencioniranje se produžuje za dvije godine.”

Koliko iznosi maksimalni iznos kredita koji se subvencionira?

“Subvencionirani krediti odobravaju se za kupnju ili izgradnju prve nekretnine, subvencionira se maksimalno 100.000,00 € ili 1.500,00 €/m2. U slučaju da je nekretnina skuplja ili je cijena po kvadratu veća moguća je realizacija nesubvencioniranog kredita za razliku.”

I za kraj razgovora, direktorica Dogma kapitala je dodala i jedan interesantan detalj

“Za subvencionirani kredit mogu aplicirati studenti koji nisu u radnom odnosu i nemaju samostalnu kreditnu sposobnost, ali uz kreditno sposobne roditelje u ulozi sudužnika mogu realizirati subvencionirani kredit i na takav način riješiti stambeno pitanje”, objasnila je Ariana Nikšić i još jednom uputila poziv zainteresiranim građanima:

“Dođite u naš ured na Korzu 35 (2. kat) u srijedu, 1. ožujka od 8 do 20 sati i saznajte sve što vas zanima o APN subvencioniranim kreditima. Naš tim stoji vam na raspolaganju”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari