RASTE POTREBA ZA DIGITALNO VJEŠTIM RADNICIMA

Testirajte svoje digitalne vještine i otkrijte jeste li spremni za tržište rada budućnosti

Kao posljedica tehnološkog napretka, digitalizacije i automatizacije poslovanja, na tržištu rada ubrzano raste potreba za digitalnim vještinama

Poslodavci stoga traže radnike koji znaju koristiti digitalne alate, tehnologije i resurse kako bi stvorili konkurentsku prednost na tržištu rada i povećali produktivnost, a oni koji posjeduju ove vještine imaju veće šanse za zaposlenje i napredovanje. No, pronaći takve radnike danas je za 77 posto poduzeća izazov, budući da četiri od deset odraslih osoba u EU-u ne posjeduje osnovne digitalne vještine.

Budućnost tržišta rada u cjeloživotnom obrazovanju

Kako bi to promijenila, Europska unija poseban je fokus stavila na obrazovanje odraslih, za koje iz plana NextGenerationEU izdvaja 17,8 milijardi eura. Kroz razne inicijative za osposobljavanje EU ulaže u vještine građana koje im pomažu u zaposlenju, napredovanju i promjeni karijere ili povratku na posao nakon stanke, a jedan od njezinih ciljeva je potaknuti da do 2030. svake godine najmanje 60 posto svih odraslih Europljana sudjeluje u nekoj obuci.

EU programi za stjecanje vještina i zapošljavanje

EU građanima omogućuje stjecanje i unaprjeđenje vještina kroz niz programa i inicijativa, dostupnih i u Hrvatskoj. To, između ostaloga, uključuje programe Erasmus i Erasmus+, podršku nezaposlenima u zapošljavanju i samozapošljavanju kroz Europski fond za prilagodbu globalizaciji, kao i platformu EURES koja pomaže pojedincima u traženju posla, odnosno tvrtkama u pronalaženju zaposlenika, u drugim zemljama EU-a. Onima koji traže posao na raspolaganju je i platforma Europass, koju već mnogi građani koriste za pripremu svojeg životopisa, no manje je poznato da ovdje možete testirati i svoje digitalne vještine te planirati svoje obrazovanje i razvoj vještina.

Procijenite svoje digitalne vještine

Prema podacima Europassa, danas čak 90 posto dostupnih radnih mjesta u Europi zahtijeva digitalne vještine, stoga kako biste bili konkurentni na tržištu rada možete provjeriti razinu vaših digitalnih vještina koristeći Europass alat za samoprocjenu. Na kraju testa dobiva se detaljan izvještaj s opisom vaše razine vještina. Temeljem rezultata možete utvrditi vještine koje trebate poboljšati i koji bi vam tečajevi mogli koristiti kako biste napredovali na sadašnjem ili se pripremili za moguće novo radno mjesto.

Sve informacije na jednome mjestu

Svima koji istražuju mogućnosti samozaposlenja ili žele steći novu vještinu kako bi poboljšali svoje šanse za zapošljavanje, mrežna stranica EU-a „Učinimo to“ pruža resurse o dostupnoj podršci kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Dostupne su informacije o različitim programima obuke i edukacije za pojedince koji žele pronaći posao ili napredovati u karijeri, kao i za poslodavce koji žele pronaći odgovarajuću radnu snagu i održati konkurentnost poduzeća uz programe i tečajeve osposobljavanja koje financira EU.

Uz spomenute resurse za stjecanje i unaprjeđenje vještina, građani mogu saznati više informacija i o drugim socijalnim pravima vezanim uz radno mjesto, primanja, jednakost i obitelj. (promo)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari